Bella Masuk Asrama!!

Hah!! The title caught your attention, right? πŸ˜‰ Hehehe..

No lar, not asrama.. we are sending her to a nursery, just a half day nursery.Β Some of you might know that I am gonna go back to work real soon.. well, it’s actually Β next week. And no more mommy at home to take care of Bella.

It’s not easy to find a nursery for a 6 month old baby!! I have called up probably half of nurseries in KL (ok, I might have exaggerated that a little :D) but no place accepted her.. poor little Bella.

The main reason why we wanted to send Bella to a nursery is because we wanted her to socialize more. She needs to see more people.. We noticed that she is becoming more aware of her surroundings and refused to be carried by strangers.. It’s called stranger anxiety syndrome and that’s not good. Bad for mommy and daddy too πŸ˜‰ Hence the decision to send her to nursery/playschool. Tak lama, only from morning till noon.. 5 hours of socializing with other babies a day will do good for her. Besides, we are also looking for nursery that teaches babies and play with them, not just swaddle and put them to sleep. Bella doesn’t really sleep during daytime. After she wakes up in the morning, she will play and only sleep around 3pm.. that is almost 6 hours of play time!! And trust me, she is a handful!!

After many phone calls, I finally found a nursery that suits our criteria πŸ™‚ Not too many babies (nanti sakit, menjangkit susah..) who teaches flash cards, play with them, do baby massages and grooming too!! Hahaha.. I was surprised Β (and excited) when I heard the word grooming..*wink* rupanyer potong kuku jer (alaaaa…)

So, last Friday, we went to see the place, typical childcare centre at one of the double story terrace near our house.. After meeting the caretaker, we are definitely sold!! We like the program that they have for babies there. Since both of us are working, that is the best we can provide her.

So, Monday will be Bella’s first day at her nursery. And because of that, I postponed my first day of work from Monday to Tuesday (hahaha.. alasan!!) I don’t think I can work thinking of Bella’s first day at the nursery..

So, wish us luck people.. Semoga Bella tak nangis byk, and semoga mommy pun tak nangis tinggalkan Bella.. *sobsobsob*

62 thoughts on “Bella Masuk Asrama!!

  1. Hehehe… Halina..biasa ler tu…anak sulung kan… nanti.. anak no. 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 and so on.. you’ll get used to eat..trust me… x de mommy yg senang duduk tinggalkan anak kat nursery for the 1st time… i won’t blame you if next Tuesday you will call the nursery every half and hour to check on Bella! Hahaha…goodluck sis πŸ™‚

      1. betul tu…comelnya bella..masa 1st time nk tingglkn tu akn mcm2 fikir bout the baby…n mommy like us ni la yg fikir xsenang duduk fikir ok ke dia nnt…sesuai ke…tapi bila da everyday hantar, kita akan mula trust n agk senang ati…xpe Dr Halina, she’s will be find there in nursery n she will enjoy since thats is her 1st experience stay with a strangers…n baby yg yg da diajar tinggal dgn pengasuh either nursery or babysitter, that baby will be more independent…percayala..dlm usia setahun je nnt da pandai nk buat apa2 je sendiri…buka seluar n pampers sndiri, n lain2 lg…

  2. My son pun duduk nursery sejak kecik..right after pantang I guess..But it’s true doc..baby duk nursery ‘tak perak’ tapi I pulak risau sbb my son until now..suke sggggt berkawan..dia tak takut org! jumpa semua orang dia slumber je ckp ‘hi!’…cuma bab berhingus tu la tak tahan..:( pas amik injection pneumococcal 2x..da ok plak dia..xde sakit2 mudah jangkit lagi)..

  3. salam kak, it is nice 2 heard that u will send bella 2 nursery, bru2 ni sy punye lecturer ada send her 1 year old baby kat nursery, semuanya seems ok 4 the 1st time, tp bile da smpai umah, my lect nmpak ad 1 benjolan kat kepala her daugther 2, then she just making a nice thought that mybe her baby terhantuk kat mane2, but later, her baby came 2 her and said “kit,kit” (her baby pelat, so sakit=kit) sambil tunjuk kat blakang badan die…then my lect bkak 1 baju tgk byk kesan merah2 & cm lebam2 kat badan her baby…my point here, after akak amik anak akak dr nursery 2 akak better fully check of her (i’m sure u’ll do that)..bkn ape bauk mencegah sblum tlambat kn…bkn nk kate nursery 2 x ok juz lgkh berjage2….~bella’s fan~

  4. yea, true..i noticed bella during nona, she easily cried when fara fauzana try to dukung her!! hehe..not good too..but nursery, good steps to socialize her!!

  5. Salam Dr Lina.. alahai, siannya Bella akan dijaga oleh orglain..tp tentu akan jadi seronok utk dia.. tetapi merana jugak dlm hati seorg ibu!!!!…huhuhu…

    Mmg dulu masa anak sulung, lepas 2 bln, saya anta nursery, on the way saya nk pi keje tu, belum smpi 1jam dh rasa rindu sgt melepaskan anak tu!! Tuhan jer tau!! Ya ALLAH!! aduhhh!!! saya menangisssss!!!! Dlm hati masa tuh meronta, “saya nk jg sndri baby sayaaa!!!!” Hubby pujukla… kita nih fikir mcm2, anak kita ok ker dijaga cikgu di nursery tu, kita tgk orglaki x tau la, kurang perasaan kot daripada seorang ibu, nmpk mcm relax jer, x rasa apa2 ker anak kita ditinggalkan, huhu..tp so far semuanya ok Alhamdulillah sgt, mmg dijaga dgn baik..mmg ada ‘grooming’, siap potong kuku tiap2 jumaat.. senang mamanya πŸ˜‰ mmg tak leh kenang time tu…setahun juga anak sulung saya dijaga oleh teacher kat nursery tu, mmg bagus. Skrg nih saya leh full time jaga anak3, Alhamdulillah sgt, & sampai skrg, saya amalkan mcm di nursery pulak, every friday, saya sndiri akan potong kuku anak3.. ha, bkn anak3 saja, papanya pn saya potong kuku jugak..hihi.. mmg afdal on thursday or friday kita potong kuku.

    Well, anyway, mmg betul, it’s gud for socialize, dari baby smpi membesar, anak akan belajar berdikari jugak, belajar merindui/menyayangi/menghargai ketiadaan ibu bapa jugak. Semoga Dr Lina nnt dpt bersabar, xpe, saya doa semuanya bejalan lancar & Bella serasi/menyesuaikan diri dengan tempat jagaan itu juga dgn penjaga di situ serta kawan2 baby seangkatan dgnnya, hihi.. mesti dia akan enjoy, believe me.. πŸ˜‰

  6. betul3.. stok susu & bekalan makanan baby better disediakan sndri oleh kita.. dema nursery leh panaskan utk anak kita makan. mcm saya hari2 buatkan bubur utk stok anak makan di nursery dr pagi smpi petang.

  7. Nursery anak saya sangat bagus sis.. Dekat area Ukay Bistari, Ampang.. Highly recommended! I dunno sis duduk kat mana.. hehehe.. tapi kalau rumah sis dekat dengan area Ukay Bistari, Ampang, and sis nak nursery yang terbaik, sis let me know.. i’ll give u the address.. πŸ™‚

    1. nk ty la, nursery kat ukay bistari nama apa? coz i pun tgh survey nk cr nursery ni n i dok kat ukay perdana. thanks yaa…

  8. xper tu Dr. …….
    jgn jdk cam saya sudah…hahaha
    konon x mo hntar kt nrsery sbb kesian……. suruh mak yang jaga…..
    skrang…. lagi haru sbb dia lebih close dgn emak saya drpd saya…….
    dan masa saya pun byk terkorban sebb trpaksa berulang-alik g tempat kerja yg quite far…. adusss……
    xper n better kalu dh di ajar dr awal……. i know u can d o it sis… n bella too……
    good luck k……..

  9. Stay positif n slalu doa utk anak.. InsyaAllah, she wil be fine.. My sis ambil maid n pasang cctv kat rmh.. Dri pejabat dia boleh tgk maid n bby buat apa.. Mahal tp x salah utk keselamatan anak.. Hehe, mungkin boleh guna cara ne.. πŸ˜€

  10. Biasalah tu sis…. Saya pun masa tinggal kan bmy son pun setiap masa keep it msg pengasuh……. Hati tak senang duduk …nak berulang jauh pulak antara rumah pengasuh dengan my office……. Tapi perasaan tu tak lama…. Dalam seminggu dua jer……… Tapi yang penting…. Lepas jer waktu kerja tamat……rasa nak terjun tangga….. Tak mo lewat sikit pun balik n ambil dia dai rumah pengasuh……… So…. Selamat menempuhi saat2 berpisah dengan ur baby……..just for 8 hour jer………

  11. tu la…sy pun ingat ade nanny yg jage bella…hurmm…tp xpe la..hantar bella ke nursery mmg sngt bgus…kita akn nmpk dia jd indipendent..cuma pengalaman sy hantar my sakinah to bby sitter ialah sy menangis risau sampai rasa,kalaulah aku kaya kan best,xyah keje..bleh jaga ank sendiri..hahaha..pastu pikir cemane akak tu mandikan sakinah ek?bleh ke sakinah tido?ok ke sakinah tdo suasana ramai org tu?ish,mcm2 la..being mommy kaaannn… >_<

    Balik dari amik sakinah on d first day tu,sy punyelah excited sebab rindu kan…but then sedih gilerrr sebab tengok sakinah rileks je..takde gaya rindu ibu pun…huwaaa..tp lama2 ok dah…

    Ohh ye…mak sy penah pesan,bila tinggalkan anak..kalau bleh jgn slalu ingat dia..sebab anak pun boleh rindu teringat kat mommy dia bila hati kita tdetik something pasal dia..tu yg budak meragam menangis bila dgn org lain tu…

    So,doctor…better prepared ur psycology now walaupun dh tau mesti akan nangis punye.,hahaha..feel the moment doc!

  12. dear, u finally found the nursery that are suitable for Bella..unlike my case, i have to turn down many jobs offer cos atm Hana refuse to be feed using bottle..and kat Brunei hard to find tmpt nak jaga 3mths old baby.. :-S

  13. Saya mmg ada kakak yg tolong kat umah.. sbb tu Bella pegi half day jer.. the reason saya nak Bella gie nursery is for her to learn how to socialize.. nanti dok umah dgn TokYah dia jer.. tak pandai berkawan dgn budak2.. and besides, the nursery teaches the children there.. kat umah setakat jaga buleh lar, nak ajar tuh mak ngan bapaknyer tader 😦 taper lar.. kiter cuba yg terbaik utk anak2 kiter kan πŸ™‚

    1. Yups!!! Btol!.. Me hantar anak2 seawal 3 bulan lah (ye lah sbb zuti 60 hari then kena masuk kerja lah kan?) Alhamdulillah, dapat pengasuh yg sgt baik utk 4 anak2 kami. Half day ke sekolah, then ke rumah pengasuh. Di rumah pengasuh, mmg di ajar perlbagai benda πŸ™‚

      Psst.. kalau duk ngan atok selalunya terlebih manja maaaa…..

  14. Congratulation..good decision..fyi,i sent my daughtee to taska since she was 2 months old! At the first place i hantar halfday,bcoz i keje halfday,tp taska insisted suruh hantar from 7.30 to 5.30..then i wonder,she was a baby,bukan buat apa pun kan.than they said,byk lesson yg dia tertinggal,pasal mostly lesson start pagi..what kinda lesson i asked..flash card,grooming,mengaji..etc..i was amazed..alhamdulillah,now she is 2 years old,she learned a lot from taska.sometimes i do wonder why parents prefer hantar anak kat pengasuh,where they just sit and eat and sleep.betul tak?

    1. Hi kak cipah! saye new mom!my baby just 3 months..so still survey nak anta anak kat d best taska..boleh share which taska yang akak cite nih?d way u write it mcm taska tu bagus je…

  15. tak per..ok ajerk baby kat nursery…mmg first day sangat sangat lah menyebabkan air mata berderai…hahahhaha..siap bawak napkin baby g kerja..hahahhaa..lama lama oklah..saya selalu fikir..kalau nak kena, kat mana pun kena…tawakkal ajerklah…

  16. Salam Dr..
    first time baca n comment kat blog ni….
    nak follow jugak nnti.. hehe

    sy masa 1st day keje sy nangis…mmg tak leh nak buat keje langsung.. itu pn wan n maktok dia yg jaga..klw htr nursery confirm sy panas punggung.. mesti risau apa yg dia tgh buat setiap masa πŸ™‚

    good luck Dr.. πŸ™‚

  17. Ikut muka Dr Sheikh la Bella ni. Apapun, slmat bersosial. Lama2 nnti Bella lak x sbar2 nk pgi nursery. Bila mommy ambil, Bella lak nangis xnak balik rumah. Huhu.

  18. The first time syndrome is always difficult… tapi alah bisa tegal biasa! Minta tolong TokYah dia stay with her at nursery for the first time Dr. tinggalkan dia to work (itupun kalau nursery benarkan). Tapi TokYah just look at distance je la, tak perlu attend dia.. Goodluck for both Baby B and the mommy…

  19. Salam Dr. Halina,
    i skang pun tgh cari jugak nursery for baby….area KL nie…boleh Dr. bagi suggestion tak??? bb i dh nak masuk 5 bulan…tp i still study lg….hope u will give me any suggestions…yang tak rmai bb lah…kalau blh area dato’ keramat,KL….:-) kot2 DR blh tolong saya

  20. to BB bella:b a gud ggurl dear…missing my bb so much when i saw bb bella’s face….huhuhu….insyaAllah,keep it in gud workteam Bella….u must be strong because u r da’ leader for ur becoming sis or bro…anak sulung katakan…..

  21. Salam…if u dont mind…can i have the cntact no nursery yang bella pegi tue…almost 5 months i dah cari nursery still xde yg ok… :(…idaura85@gmail.com

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s