I Need Help!

Help..

I can’t take this off..

IMG_0994

Bella decided Tasha has been a good girl and rewarded her with lots and lots of stamps on her legs.. both of her legs!!

I don’t dare to use any harsh soap or detergent obviously because Tasha is still a small kid. The thought of scrubbing it with berus sabut actually crossed my mind but she doesn’t like it even with loofah.

So how?

I only managed to get rid about 50% of it. Hubby said, it’s ok.. the rest will disappear later. But when is later?? When she is 17? Hahaha..

Any advice?

XO

41 thoughts on “I Need Help!

  1. Hahaha sama la Dr dengan hero dan heroin saya. tapi saya biarkan je. bila diorang mandi, lama2 hilang sendiri…

  2. 1. Gunakan losyen baby atau apa-apa sahaja losyen badan dan sapukan ditempat yang terkena dakwat. Losyen mengandungi bahan yang mampu menghilangkan kotoran di tangan sekaligus menjadikan tangan terasa lembut dan selesa.

    2. Selain itu, anda boleh menggunakan skrub lembut yang dicampur dengan peluntur untuk menanggalkan dakwat yang terkena tangan atau jari anda.

    3. Peluntur juga sangat berkesan untuk menanggalkan dakwat pada tangan. Letakkan sedikit peluntur pada tapak tangan dan gosok pada tempat yang terkena kotoran dakwat tersebut. Setelah kotoran ink hilang, cuci bersih dengan sabun agar bau peluntur hilang. Biasanya peluntur berkesan menanggalkan kotoran dakwat pada tangan dengan cepat.

    4. Sekiranya anda tidak gemar dengan bau peluntur yang agak kuat melekat pada tangan, anda boleh cuba mencuci tangan atau jari anda dengan ubat gigi. Ubat gigi juga mampu menghilangkan kesan dakwat yang melekat pada jari atau tangan anda dengan mudah.

    5. Bagi yang tidak mempunyai skrub atau bahan peluntur, anda boleh menggunakan campuran gula dan sabun pencuci pinggan mangkuk untuk menghilangkan dakwat pada tangan. Gula bertindak sebagai alat penggosok yang berkesan menanggalkan kesan degil.

  3. Pertama, gunakan hairspray. Caranya, spraykan hairspray kat tempat yang kena dakwat tu, biarkan selama 6-10 saat. Kemudian, basuh tangan anda semula dengan sabun dan air suam. Hairspray biasa saja tau! Jangan guna gel hairspray ka, colour hairspray ka, satgi lain plak jadinya!

    Kedua, kalau cara di atas tak menjadi, apa lagi..gunakan peluntur! Tapi awas, pastikan anda mencairkan dulu peluntur tu! 1 bahagian peluntur dicampurkan dengan 10 bahagian air. Rendamkan tangan yang terkena ink ke dalam larutan peluntur tadi selama beberapa minit sehingga dakwat tersebut keluar. Awas! Tak semua orang boleh gunakan cara ni. Ada yang kulitnya sensitif! Jangan sesekali gunakan cara ini untuk bayi atau kanak-kanak. Bagi yang menggunakan cara ni, adalah dinasihatkan agar anda menyapukan pelembap (moiturizer) pada tangan anda selepas dibasuh dengan air bersih.

    Antara cara lain yang lebih selamat adalah menggunakan ubat gigi,baking soda, baby wipe, antiseptic beralkohol, minyak zaitun dan baby oil.

  4. dr, try guna sabun mandi..biase if marker kt baju pon, akn tanggal bila guna sabun mandi..try la Dr..nakal la heroin dr nih..hahahaa

  5. Baby lotion. Apply on her skin. Wipe with tissue. I did that to my 4 years old son when he draws on his face with crayons & also white board makers

  6. Just for sharing.. i used nail polish remover.. very easy just one swiped.. recommended natural ingredient product of nail polish remover..

  7. Hahaha same with my lil angelesss.. they use all sorts of colors i.e marker, crayons, magic, lipsticks, chalks.. i juz use what ever i have sometimes lemonades&lime& actually i originally use those sugestions above in one of our wedding massacre when the inai was too dark i.e black!

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s