More Reasons To Get Pregnant

Well, that is exactly the title of the email that my husband send to me.. This is one of his tricks to get me pregnant again!! Hahahaha.. Yes, he loves children so much and he wants 10 kids! Good luck to me!! πŸ˜‰ I don’t exactly know where he got this from but I personally think it is good to share with all of you..

KEMULIAAN IBU MENGANDUNG DALAM ISLAM

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Pandai kan dia pancing I nak suruh pregnant lagi!! The truth is, I love being a mom and I wanna have as many children as I can. May Allah granted our prayers. Azam tahun baru 1433H, I wanna have another baby.. and secretly wishing for a boy this time πŸ˜‰ May Allah granted my do’a. Amin πŸ™‚

Semoga tahun baru ini kita semua lebih diberkati Allah, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, dijauhkan kemungkaran, dilindungi dari fitnah manusia dan godaan syaitan. Amin amin ya rabbal al-amin.. πŸ™‚

45 thoughts on “More Reasons To Get Pregnant

  1. alaaa…. Dr halina… u have changed my opinion on getting pregnant again la Dr…. so, apa kata, u bg Bella adik dulu… thennnnn….. i follow bg adik utk Fareeq plak….. deal???? heheheheeee…. update more pics on Bella…. pls??

  2. Thank u so very much for sharing Dr Halina, sgt menyejukkan hati. It gives me more semangat nk d best mommy i can be & breastfeed my baby insyaAllah up till 2 yrs. Skang hes only 6mths. Thanx again Dr!!! *muahs*. 😚

  3. Salam Dr Lina.. Kita wanita ni sebenarnya mmg senang mendapat pahala & ganjaran Allah berikan..ikutlah mengikut kemampuan diri masing2. Apa yg penting usaha diiringi dengan tawakal & juga amal. Alhamdulillah, tambahlah zuriat selagi dirimu masih muda.. Akan bertambah rezeki dengan adanya anak-anak. Semoga Allah mengabulkan doa Dr Lina, Amin. πŸ˜‰ Lia pn mmg nk tmbh baby lagi, begitu juga suamiku, jika Allah izinkan lagi diriku utk mengandung lagi, Amin. Wallahu’alam.

  4. Gud Luck sis!!! Scara x langsung,u dh motivate me utk ‘tidak mengeluh’ once penat layan kerenah anak kecil terutamanya masa dlm pantang :).

  5. salam dr…infact I memang teringin nak mengandung lagi …dah ada 2 org anak lelaki,teringin la pulak anak perempuan..,teringin nak belek baby lagi…apakan daya umur dah tua……umur dah 43…..:)

      1. eh ye ka…Allah… kalau ada rezeki lagi..kena berusaha ni….moga2 di permudahkan…sukanya kak eni….semuanya boleh jadikan…kun fa ya kun….tq Harlina….

  6. Salam, Dr bagi akak elok beranak cepat2. Tahun depan bella dah setahun lebih boleh la 2.Actually beranak ramai-ramai cepat2, pas 2 boleh relax dan jaga badan. Akak anak 4, jarak jauh2. Rasa rugi plak. Bila dah masuk 40 keatas naluri nak hamil lagi memang tinggi. Tapi 2 la risiko plak nanti. Tak semua orang bernasib baik kan.

  7. bagi akak plak, kesian plak pd anak2 yang rapat2 ni. bukan per, each of them tak mendapat perhatian yang lebih from the parents. for me, bila dah jarak tu, it gives us time to learn each of their ability, their hobbies, their habits, what they like, waht they dont like, from there we can build their personality, their self esteem to be a better ummah and khalifah. for a career mother like me, sorry to say this, wth no helper, i dun think ber-anak ramai dan rapat2 is not a gud thing. unless, u have 2 maids at home, one for the house chores, and the other one as the nanny… hmm….. kalau mcm tu, buleh kut… but, still, for me, diorg memang tak dapat perhatian YANG SECUKUPNYA from their parents, mengikut usia diorg. dun get me wrong, i love kids, i love being pregnant (kalau bley nk tiap2 tahun tau?). but, bcoz of the above reason, hmmm….. sgt2 membuatkan i fikir 2,3 kali…. nak plak, my hubby slalu tiada bersama (we’re working in a different state)…. but, if ur not having any of the problems that im having…. then, U go GIRL!! i support u 100%…. i dah tgk HALINA JR…. teringin gak nak tgk DR SMS JR….. xoxo

  8. Hi dr..sya pn tgh pregnant n dh sakit mcm2 kt badan..tp smua tu dugaan yg Allah akan balas di kemudian hari..plus dgn smua kelebihan yg dr list ni..insyllh smua slmat..n cpt2 dapat baby lagi..gud luck!!!

      1. ni pendpt sya. just nk share ja. (wah : x percya ngah duk comment ngn Dr. Halina nieh sbb xpernh follow blog org b4 nieh. x minat sgt.. n busy likewise.. hehe.. )

        anak nieh : jangan bilang kuantiti.. tpi kira kualiti.. boley x sya nk ckp cmtu??? hehehhe…
        i didnt have baby lagi.. tpi rasanya mcm tuh la..
        sbb ada anak ramai tpi if anak tuh x boley nk doakn mak ayah dya, x mau jaga mak ayah dya.. sedey laa.. biar anak 2 3 org tpi semuanya baik n boley doakan mak ayah dya..

        tpi x sbar jugak la nk tgk anak no 2 dr.. hehehehe.. suka la baby comel2 nieh… πŸ™‚
        sejuk hati tgk diorg. dh la comel suci ja.. kn?? see…

      2. sbb tu didikan ibubapa tu penting.. mmg Bella yg byk bg pengajaran pada saya.. seronok tgk dia membesar, dik..

  9. ~ i like Dr nk berubah, setuju sgt2 dgn ayat dr : please be kind to me πŸ™‚

    sbb dulu my mak pernah ckp : if betul2 nk berubah, then baru berubah. sbb kadang2 org berubah sekejap ja.. rugi la… sedangkan Alah dh lembutkn hati kita. take one step at a tyme kn Dr?? then : mak cakap lagi : seorang ibu atau ayah akan sendirinya berubah bila dh ada Anak. sbb anak la penguat kasih syang.. konon nk jd contoh yang paling baik untuk anak2 sbb xmau nnti anak2 buat silap sama mcm mak ayah dya pernh buat dulu… see.. kn?

    support!! whatever org ckp : ignore yang – amik yang + jaa… see… πŸ™‚

    then : but one thing, xkn ada org yang perfect, but never stop trying. sometime kita menegur org but kita pun xperfect but saling mengingati kan baik.. kn?? πŸ™‚

    i’m not perfect : but saja suka nk komen πŸ™‚
    n trying nk jd a great Dr like U Both… susah jugak belajar medic, but x mustahil kan?

    any tips for me Dr?? banyak lagi thun nk struggle.,. huhu.. πŸ™‚

    see ya. πŸ™‚

      1. Yeah.. semangat tuh penting!! kalo x.. x boley Hold On dah…
        shariNg the News : hari nieh nk Balik Umah since almost 2 months x balIk.. well… πŸ™‚
        sometime jatuh, but kena bgn balIk kn? xkn selamanya nk stay bawak n kena Pijak2.. wah.. πŸ™‚

        ta8 care Dr. halina N famiLy.. especiaLLy beLLa yang comel. πŸ™‚

        ^_^

  10. sweet, i pun suka anak ramai, but for now i dah ada 2, a boy n a girl, iallah mana tau ada rezeki lagi, adalah, semoga doa dr termakbul yea..

  11. hai dr harlina..

    kt samela.kawen 2010,1st baby julai 2011 tp baby sy boy.
    and skarang sy pregnant 2nd baby.19w..hope girl pulak πŸ™‚
    suke dr harlina..bace blog dr wat sy jd kuat.sbb sy baru 23..love u kakak.ehee =)

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s