Aidiladha 2011

 Assalamualaikum wbt ~ mode budak baik nih 😀

Hopefully everyone had a good time with family during Eid-Al-Adha.. In my family, hari raya haji is not really celebrated like Aidilfitri (meaning: no baju raya but raya food is still a must!) We dont really go around beraya sakan.. Just with close family members lazying around watching TV at home.. But this year, it’s meaningful for us because we are gonna do aqiqah for my little Bella.. Unfortunately Bella’s daddy didnt managed to make it to Bella’s aqiqah.. He was still in Istanbul, transit for a day from Algeria for an astronomy conference where he gave talk at the conference itself, schools and the biggest mosque is South Africa!! Work is work and life goes on. We had to do it without daddy..

First pic shows kitorg bergambar ngan kambing!! Seekor jer kambing Bella but since we don’t know which one is going to be hers, ambik jer lar tiga2 ekor 🙂 Nak dekat takut.. kambing tu pun macam cuak nampak geng2 lembu diorg dah kena sembelih 😀 It was drizzling during that morning.. I had to cover B’s head with tudung. Nak pakai betul2, tudng tu jauh lebih besar dr Bella.. so, balut2 jer lar 😉 Luckily when it was her kambing’s turn, the rain stopped..

My father yg sembelihkan kambing Bella himself.. Mommy and B just stand next to him 🙂

Bella behaved very well.. makin besar mata dia tgk darah kambing tu memancut-mancut. Must train her early nak jadi doktor, kena berani tgk darah!! Hahahha.. (obsessive mom!) So, that is our story on second raya day..

And on third raya haji morning, Bella’s daddy landed safely at KLIA 🙂 alhamdullilah..

You do know raya haji is also called raya qurban, right? 😉 Well, yes, we korban again on third raya when daddy is around.. this time, we ‘korban’kan rambut Bella.. Yes, our long due cukur jambul yg tak terbuat2 🙂 Tp taper, sunat jer kan buat majlis tu, yg penting rambut mesti cukur 😉 There wasn’t actually any majlis cukur rambut Bella, we just went to the saloon and get the amoi to shave Bella’s hair.. She didn’t cry at all while that cute amoi was shaving her hair.. geli kot 😀 Hehhehe.. mommy Bella yang sayu tgk my baby girl dah botak!!

Anyway, this is the end result.. Bella sudah botak!! Macam citer Shaolin Soccer pun ada jugak kan!! 😀 Hahaha.. It took me a day to digest the fact that my baby girl is bald.. For one whole day, I just stare at her head until my husband asked me to stop doing that!! LoL.. She was a ‘mini me’ but now she looks like a real baby!!

Anyone has any petua nak bg rambut baby cepat tumbuh, cantik dan lebat? My mother made minyak kelapa herself, and asked me to put on her head.. Thats what I’m doing now.. Ada lagi yg nak share petua.. Come share with the others 😉

Xoxo

35 thoughts on “Aidiladha 2011

  1. once a week, sapukan santan kat kulit kepala dia, then balut dengan towel for about half an hour..tak taula berkesan ke tak..baru try 2-3 kali kat my baby boy..=)

    anyways, botak pun Bella cute jugak..=)

  2. my mom sapu kunyit hidup with beras tumbuk kat kepala. sapu everyday lah..kejap je dah tumbuh rambut hitam, lebat n sekata.cantek..my lil sisters n brother punye rambut lebat till now!

  3. dr halina….klau ikut petua my family…..amik daun cekur manis (dlm segenggam) & ramas dlm santan….tapis santan yg dh bercampur dgn air daun tu dan sapukan kat kepala 2 kali sehari……so rambut yg baru tu nanti akan tumbuh dgn lebat, hitam & berkilat…..insyaallah…

  4. Dr halina, this is very off the topic..but i need your opinion on rotavirus vaccination..im not against vaccination on baby, but since KKM pun x masukkn roravirus vaccination ni dlm list wajib vacc utk baby, i try to avoid putting too many types of virus ( even if its dead or weakened) in my baby’s system. But her father insist on getting it for her. Did u get it for bella? Is that desease common in our country that i should worry about n thus shud get it for her? My husband is an oilfielder, thus he travels overseas a lot, hence he has to take quite a number of vaccinations as requirement by his company. So he’s pro to the vacc, while im still sceptical..i need your opinion not only as doc, but more importantly as a mummy.

  5. org tua2 kata tak elok simpan rambut lahir…nanti anak tak dgr cakap…tak tau lah sejauh mana kebenaran…. sjk berkahwin nih br saya tau….dulu tak tau pun tu semua….

  6. salam dr.halina…. u look very2 beautifulllllll…… like princess tu..teruja tengok bertudung serba putih gitu…. suci bersih..hehe…. bella love u so much…. hmm,minyak zaitun terbaik lah utk rambut baby……….

  7. Babe, go and buy Tonic Hair Oil at Himalaya. Dulu Maira botak and rambut sgt sikit. Now, rambut sgt lebat and hitam! very the senang kan
    xoxo

  8. salam…dr,my petua is,guna olive oil;)mmg rmbut tumbuh cepat n lebat….
    sharing is caring…
    hug n kisses to baby “b” ye dr<3
    -darviena natasya shaimi-

  9. hye dr halina….ermmmm petua untuk lebatkn rmbut ae…masa sya baby dulu rambut saya x lah lebat sgt mcm others baby,,,sikit sgt yg tumbuh…my mom kesian tengok saya..satu hari tu mak saya pergi ke toko jamu utk beli minyak rambut cemceman jenama mustika ratu(my mom suke jnama mustika ratu).tiap2 hari my mom sapukn minyak 2 kat kepala saya…as a result rambut saya terlabih lebat n hitam bersinar..mmg bagos larh…x slp minyaknya wrna hijau n botolnnya mmg cntik..ermmm selamat mencuba!!!!!

  10. pengalaman 2 anak yg dicukurkan kepala… actually cepat atau lambat tumbuh rambut bergantung pd jenis rambut… ank sulung lambat tumbuh sbb rambut dia lembut n halus… anak kedua ni cpt sgt rambut dia tumbuh sbb rambut dia kasar2 n keras… just imagine, hari kedua cukur, dah nampak anak rambut keluar 🙂

  11. Slm Doc…send my warmest kissesssss to bb B….very cute!!! looking fwd on all comments above, looks like tt using olive oil is the best treatment for getting beautiful hair…it’s work on my dotter too rite now….

  12. hye dr halina..petua tuk lbtkn rambut ae..dulu masa saya baby rmbut saya x lah selebat mane cikit jer yg tumbuh mcm nk x nk jer,,,hehehehe kesian kn sya especially my mom…pening dia cm ner nk lebatkn rmbut saya yg x brape nk lebat tuh..kwn2 my mom recomandkn beli minyak rambut cemceman jenma mustika ratu,,my mom beli and tiap2 hari my mom sapukn minyak tuh siang dan mlm..as a result my hair terlebih lebat n hitam bersinar..my mak cik n pak cik terkejut lihat perubhn yg begitu drastik!!!! minyak tuh boleh ddpati di mana2 pasaraya..owhhh seblum terlupa baby b mmg chomel..hehehehe slamat mencuba!!!!

  13. Guna getah batang pisang! trust me, its really work! my cousin dlu pernah botak after got chemotheraphy bcuz of cancer tulang. After using petua from my nnek, the result was rmbt cpat tmbuh, tebal hitam n cantek. make sure you pkai kn stiap pagi. slmt mncubaa! 🙂

  14. hehehe comellah Bella botak. nmpk mcm daddy dia pulak…btw doc, they said pakai je baby johnson oil. tp me rasa, doc n ur husband dua dua rambut lebat. nnt B pon rambut lebat lah tue… 😉

  15. MasyaAllah Dr. Harlina, you are so beautiful. And no doubt Bella is adorable as well, bila dah botak nmpk lagi2 comel. Such a beautiful mommy n baby.

  16. nice one bella..nggeee….

    my mom goreng daun kari with minyak then sape hari2 kat kepala anak sedara saya…memang bau macam mamak la..well..kari kan..op kos lee….

    tapi so far, alhamdulillah…rambut anak sdare saya tu memang lebat until now she is 4 years old n takde gugur2…cantik rambut dia..hitam berkilat… 😀

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s