Dining Out..

I don’t know about you but my husband and I love to dine out sometimes.. from courting time until now. The different is the entourage. It’s getting bigger now.. We always bring Bella and and Tasha along.. It’s now table for four with 2 baby chairs! Haha..

And lately, our table always end up looking like this!!

.

.

.

.

.

.

.

.

A real mess!

Bella with insist to eat on her own (and feed the table, floor and herself..)

Tasha will throw anything we give to her on the floor (that’s the 8 month old normal development milestone! Haha)

OMG!!

We rarely able to finish our food (there’s always someone wants / throw / play with something or screaming to come out of their baby chair!) Hehe.. Mommy will have to kemas balik the table as normal as possible. I would have sweep the floor if I can!!! Hehe..

Time has changed, from romantic candlelight dinner for two to this chaos.

Despite all that, we really enjoy spending time with the children. They grew up so fast you can barely remember how was it when they were younger, and once you missed it, nothing can replace that moment. It won’t be long before they start to grow up and tell you not to hug and kiss them anymore. For now, we are just enjoying their company..

XO

75 thoughts on “Dining Out..

  1. yes. . .mmg tepat kejadian when kite dh ade anak 2. . .istilah kunyah mknn tu dah xbrape leh pakai. . .istilah masuk mulut dan telan aje ble dua wat sikap ‘comel’ tgh mkn. .. hehehhe

  2. saya pun sama, kadang tu terasa jugak orang keliling tengok betapa huru haranya kitaorg, tp sy buat tak kisah je, sblm balik kemas table semampu yg boleh, pastu mintak maaf la kt budak yg kemas/cashier…yg penting semua enjoy

  3. Same goes to me.. Takder masa dah nak makan slow2 menikmati sedapnya makanan yg kita order.. Hahaha melainkan sibuk melayan kerenah depa (we only have 1 pair which they are now 9 & 7 years old)

  4. Same like me…malaika (my almost 2 y.o daughter) susah nak duduk lama2 dekat baby chair kecuali kalau dia rasa makanan/apa2 yg menarik atas meja makan atau dia ade nampak toddler yg duduk dekat baby chair elok-elok tak gerak-gerak (sebab dia heran kot @_@). Rata-rata kami suami isteri akan ‘tabah’ semasa makan di luar..hahaaa but totaly enjoy too

  5. Nasib 2 anak saya dah besar dah boleh control..Tinggal yang baby je lah sekarang ni, going to be like that la nanti hehe..It’s ok dr, normal la untuk kita2 yang dah ada anak kan..

  6. tq for reminding me to be positive n enjoy the priceless moment… i ve 3 boys..u know boyss…really test my patience…huhuhu thanks again.

  7. samalah, bila mkn kat umah sy cuba sebaik mungkin utk makan dengan aman sekelaurga – mimpilah :) dah siap2 susun krusi utk diorang, tiba2 kakak nak duduk tempat ayah.. adik pulak bising bila tngok ibu bangun sana-sini.. thanks for my best husband in the world.. biasanya dia akan layan kakak (2 years 7 months) baby (10 months).. and dia tak kisah tolong sy prepare the table.. We did practice Ayah makan dulu, ibu jaga anak, lepas tu turn ibu pulak.. But lama2 we both agree that was not so fun – for how many years kita dah mkn dgn aman takkan beberapa tahun jer kita nak lepaskan pluang makan bersama-sama diorang in this situation :)

  8. me, with 2 boys lg lh kn, mcm mkn ngn spiderman n superman, mane yg nk terjun dr babychair lh kn, ngn yg nk pnjt naik atas meja lg, end up kami x dtg kedai mkn tu agak lame sbb malu, kah3…..

  9. Yes doc.absolutely agree with u esp the last paragraph.parenting is tiring if not u’re not experiencing the best thing in ur life.ank dh besar sikit ai dah rs lain.nk peluk cium lebih2 pon die dh rs segan.huhuhu

  10. I once asked my husband to go out for lunch..just the two of us kononnya…nak jugak merasa balik zaman courting dulu-dulu… However, bila order dah sampai, looking at the food nampak muka the kids… If eating with them, main telan jer, eating without them rasa tasteless…i think once u hv kids, they are ur everything…bersepahpun bersepahlah…asalkan i boleh tgk muka anak2 i…lol

  11. agreed with you doc. i ada one fren yg hubby dia x suka dine out sebb x suka dengan “kekecohan” tu. pity to her wife n kids. always tapau d foods. for me n my hubby, we all ok jer habih2 pun i buat dekkk jer, n suap makanan dlm mulut i. u all nak buat apa, buat lah.. mummy enjoy je d food, hehehehe

  12. Sama jugak time shopping nak keluar berdua jer dgn husband kononya nk beli brg sendiri la… hmm aleh aleh blk borong brg anak jer semua jer coz asik teringat anak2 kt rumah ;) hehe…. brg sendiri shoppping lain kali lah haha… :D

  13. i think any parents will facing the same experience..same goes to me..hahaha
    with a child pun bole jadi mcm ni..apatah lagi with 2 childs.. :P

  14. hohoho sama la Dr… meja I pon mmg mcm ni lepas abis makan.. usually I akan amik tisu banyak dan tgn akan rajin mengelap tiap kali anak tumpahkan apa2 kat meja tu. Its not only because I like neat table, tapi juga kesian kat waitress hehehe. Allow me to share a little bit my experience gi makan kat restoran jepun ngan husband dan our 2 boys. Big mistake! hahahah.. my sons was forever tempted by the sushi train, they wanted to ride it! The restaurant owner was worried that we couldn’t eat properly because the boys was too active and refuse to eat the kids meal we ordered them, so the owner treated the boys with 4 small bowls of ice cream just to keep the boys quiet :D We left the table after wiping the surface clean and some of the plates properly stacked, but nothing can be done with the floor heheheeh

  15. ikutkan my ds1 tu still pakai baby chair tapi memandangkan setiap kali dine out kena minta 3baby chair, tpaksa ajar dia duduk kerusi biasa..skng kalau nak mkn luar,kena make sure baby hair cukup ke tidak..haha..

  16. Doc, i can totally relate to u on this, same boat here,sometimes me n hubby cant even finish our meals. It’s always a quick dining out and we have to take turn to enjoy our food. We always opt for a place that has big compound so that the kakak wont disturb others, got to enjoy this before our kids turn to teenager and always look at their handheld devices right???

  17. Sangat betullah Doc! Dah takda maknanya erti menikmati makanan lagi bagi mak2 mcm kita. Boleh jadi tercekik kalau tak betul2. Makan pun main telah secepat mungkin, kunyah ala kadar aje. Kalau tidak memang tak makan teruslah jadinya. Candlelight dinner tu mcm impian yg tak mungkin jadi kenyataan aje sekarang nih!
    But of course, we still enjoy those moments kan! Bila ingat balik boleh tersenyum sorang2 pulak!

  18. ” It won’t be long before they start to grow up and tell you not to hug and kiss them anymore…”
    so touching huhuhu..

  19. Tgk meja mcm tu adalah situasi normal..Peringkat anak2 sedang membesar. :D Cuba bayangkan dengan “soundtrack’ skali..mau terus kenyang org2 sebelah!! Hahahahah..kadang2 nak pilih tempat makan pun kna hati2..maklumlah, anak pun ramai & takut if org sekeliling jd tak selesa. Apa2 pun, CONFIRM 1 ari nanti suasana inilah yg kita semua bakal rindui!!

    Jom mommies tgk dis cool ‘Kinetic Sand’ https://www.facebook.com/photo.php?v=729655907050124&set=vb.374285205966198&type=2&theater

  20. sangaaat setuju dgn doc. my son yg baru nak masuk 2 years old pun dah pandai x nak kasi mommy dia peluk bila dia nak tido. siap boleh tolak mommy dia lagi bila mommy nak jugak peluk. kadang2 bila tengok balik photo dia masa kecik boleh mengalir air mata. rindu zaman masa dia baby dulu. how time flies.. isk..isk..

    ———————————————————–
    Greeting from Rock a bye Baby Online Shop.
    Our expertise is to help mommies to get the GENUINE product of AVENT and Earth Mama Angel Baby, brought directly from US for up to 50% cheaper than Malaysia retail price.

    Visit us at,

    http://rockabyebabyonlineshop.blogspot.com/

  21. hahah !! “courting” ek.. ingat pulak time study animal behavior, animal akan “courtship” dulu b4 mating.. hehe.. Btw, gMorning doc , B n T

  22. hahaha.. that’s normal for the kids.. kadang2 tuh suka ketuk2 sudu kat meja… bila diambil suda kat tangan dia orang.. they will screaming!..aaaaaaaaaaaaaaaaa.. hahaha..

  23. Haha..sama la Dr :). We always end up apologizing to the waiters coz they’ll need to clean up more after we leave. But we love dining out (mostly coz ibu malas masak, hehehe). And Alhamdulillah, somehow we always manage to finish all the foods despite the chaos. Its like Amazing Race. Amazing Race should include ‘dining with a baby and a toddler’ as one of the challenge. then thats a real challenge, hehehe

  24. A tip for you Dr. when my baby niece Alyssa followed us to pizza hut, the table did not go messy but, she wanna jump into the pizza! ..haha…. we were so embrassed. So, from then on l never took her out for makan-makan instead l waited until she was bigger & able to be trained in good table manners. l’m a strict person, so that kinda catch up fast. Kids learn super fast & model after u ( the parents & the elders ) If u show them a good table manners, they ‘ll follow suit. Gd luck! :)

    • sorry but i have to disagree with the decision not to bring them out. it’s unfair to suppress their social development. bring them out, show them good manners, thats how they’ll learn..

  25. hehe..mmg begitulah keadaannye bile anak2 semakin membesar..hero2 saya..irfan darwisy.. 4 tahun..dan adiknye irsyad 1 tahun 9 bulan..bayangkan hero2 beraksi di meja makan..hehe…mmg pening.. semalam baru je makan kat luar dgn mereka..habis satu meja..nasi n air habis ditumpahkan.. kami makan pun tak tenang n selaju mungkin nak habiskan makanan..tapi biler dikenang..mmg enjoy tgk perkembangan dan telatah anak2 nie.. geram mmg la kan..tapi itulah proses tumbesaran mereka.. Insya Allah bulan Dec ni kami akan terima lagi ahli baru.. In Shaa Allah.. (“<)

  26. i feel so sad after read this entry bcoz of this ” They grew up so fast you can barely remember how was it when they were younger, and once you missed it, nothing can replace that moment. It won’t be long before they start to grow up and tell you not to hug and kiss them anymore. For now, we are just enjoying their company”..i love to hug n kiss my child’s….sedih nk menempuh tahap yang mana anak kita tak perlukan kita as much as they need us now..but at the same time tak sabar nak tunggu diorang besar..

  27. Haha,so funny.I wonder if I was like this when I was a kid back then.Having kids,being so handfuls and yet that made our life so meaningful. :)

  28. Haha…dulu masa berdua bila dining out…meja makan mmg bersih je..licin je pinggan…but now, hero dah 2…jgn harapla nak makan romantik2 cam dulu…:) but somehow we learn on how to be flexible

  29. hehe… guess we’ll have to wait for at least 18 yrs more to be able to hv romantic candlelight dinners again… (provided Tasha doesn’t get a adik, that is… else will need to increase the time frame… hehe)

  30. Salam, another thing I learnt to make life easier when dining out is to order somethg that can be eaten with only one hand, n preferably minimum spillage risk. so no laksa for me huhuu

      • in order to get something, we have to sacrifice something. money, energy, time, etc.. igt research petik jari terus dapat result ke.. im dealing with my thesis now.. mmg xmudah seperti yg disangka.. no matter what. the other side will always find things to blame.. dah xder citer mula la ungkit itu ini.. whatderererer

      • to mssf, we do same thing! Sepp! Hahaha.. It will drag us to years to come out with the best result.. Oh thank u for the link babe. I read the article in harakahdaily, personally I think it was written because the research is related to country funding. And people are soo curious about (because all the way funding is come from tax and people are pay for it!). They are concern because nowadays as we may realize there are so many corruption & cases happen to our lovely country. That is why people keep asking. But I just remembered Dr Halina has posted in her tweeter last time about the video of astronaut in the making. So take positive, maybe the article is a voice of people to know the interesting update of research.
        p/s: And yes, not all people understanding research work. Huh.. I am also annoying with same question colleague (Supervisors of course and some juniors..duhh) keep asking me when I can do viva. Allah taala.. Sabaq sat buleh dak..

        Cheers,
        Amalina

  31. Haha..so funny.walaupun saya belum berkahwin tapi selalu bawa anak2 buah keluar makan.x kisahlah huru hara pun yg penting fun! dan untuk memujuk yg paling kecik biasanya saya akan minta extra pinggan,cawan dan sudu untuk di jadikan mainan.hihi.dan mcm biasa akhirnya kitalah yang kemas mana yg boleh kan..

  32. Telekung lycra premium quality dengan harga yang murah! Retail Price RM150-RM170. Beli dengan saya cuma RM100. postage WM(RM7) EM(RM9). Kenapa bayar lebih bila ada yang jauh lagi murah. Siapa yang nak berniaga,boleh pm minta harga borong.
    tq Dr Harlina

    whatsapp 0172778056
    or visit our page http://www.facebook.com/telekunglycrasale

  33. Nice to be out with family, and your table is not so bad as you have 8 months old baby, and she behaved well. As remember for my son when he was 8 mo like that, I reserve bottle of milk, when the food came in, I gave the milk to him. Glad we have ample time to munch while hes enjoying the milk but could not talk much though :) – apsychologistjournal.blogspot.com

  34. Salam pekenalan (^_^) ..

    Jalan-jalan tgok blog terjumpa blog doc ..bestnyaaaaaaaaaaaaaaa ..tak sangka doc suke jugak berblog .. mcm tak percaya pulak hihi .. apapun .. umi suke bace blog doc ni .. suke tgok doc sefamily .. seronok jadi mama kan doc ..chak! (^_^)

  35. Betul..takpe doc, part of their learning. Kalau avoid tak bawak kuar langsung, nanti lagi susah nak train table manner. Selalu pun mmg kena say sorry kat waiter kedai, sb confirm bersepah =)

  36. Agreed………sometime feel tension in this situation…but actually it really make us a hepi mepi family..hihihi….

  37. sangat serupa.. sometimes suami saya dengan saya akan kata kami berdua ni memang suka nak menduga diri.. means nak beri cabaran kat diri sendiri bawak dua anak makan kat luar.. memang mencabar sungguh.. dugaan.. dugaan..

  38. Salam Doc..
    bhahahhahaha.. ramai rupanya mommys yg sekapal..selama ni i put on my tickest face whenever we went outing.. dinner or shoping or just lazing out at coffee shop..tell ya its neverever the same again!
    and mind you.. i had 4!!
    imagine the chaous right when we the car stopped!! huhu
    sometimes i feel like so maluu i refused to bring them out..but think again..hey im too tired to kemas the dining area, if you can called it..so let the kedai do it lah..hahahaha i just pay and buat muka kesian while say sorry repeatedly to the waiter!
    my tips – choose corner. the farthest from human civilisation the better.
    choose restaurant yg dah biasa with us..so the waiters and managers are more willing to ‘embrace’ our family hahahaha
    nowadays, since the kakaks is big enough, i bring litel note books and pen so that they can scribbles and draws while waiting..
    thanks again!

  39. haha…muka ada senyum sokmo la pada waiter @ waitress..yang nak kene kemas balik meja tu..haha..boleh dikatakan memang sume mommy sekapal la..gi la mana2 restoren pon..hihi…

    btw jom singgah blog saye..baru jinak2 dgn blog ni…mmg suka baca kisah Dr..best !!!!
    sihatnatural.blogspot.com

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s