Orang Tua-tua Kata..

Orang tua-tua kata..

Tali pusat adik beradik mesti simpan and disatukan.. supaya adik beradik tak bergaduh!!

Here I am, keeping the remnants of Bella and Tasha’s umbilical cord in one pouch.

So, they won’t fight over the same dolls, dress, Barbie or whatever they can think of fighting for in the future..

Hahahah..

Wallahua’lam..

63 thoughts on “Orang Tua-tua Kata..

  1. Same here doc.. but org kate ptt letak dalam minyak urut.. so kalau sakit perut ke boleh sapu.. my siblings umbilical cord was kept dlm minyak urut.. Alhamdulillah.. mmg close pun adik beradik.. Wallahua’lam.. (“,0

  2. Org tua-tua jugak kata..klu buat cmni..adik-beradik akan bersatu..gaduh mcmana pon..akan bersatu balik akhirnya..wallahualamm..

  3. believe me halina, biler time nk smpn tali pusat anak ketiga, dh x ingat mana letak bekas tali pusat kakak n abang…😨

  4. hehe…mak harna punya cara… mak saya letak tali pusat tu dalam kain.. lps tu ikatkan kain tu dgn getah… rupe die mcm sup bunjut je saye tgok…. :-) tujuan tali pusat tu kene ikat mcm tu sbb kalu baby meragam @ sakit perut.. just layarkan ‘sup bunjut’ tu kat api.. n then tuam kat perut baby especially kat bhgian pusat die… lps je kene tuam trus baby mlpaskan ‘booommmm’ hehe… mmg mujarab… kalau untuk second baby, just guna balik ‘sup bunjut’ tu kali kedua…. means, gabung sekali la….wallahu’alam…

  5. my mom too…there r 6 of us..shes been keeping it all till now.. my grandma once said that she blended it and put into food then served to my dad’s siblings.. :-O creepy isnt it!!? but to my surprise my grandma said it worked..haha.. hopefully my mom wont do the same,,yuck

  6. I did that too..3 of them..still fighting the sis & brother but cannot be far from each other, x know about the youngest one still 9 months..cannot tell…

  7. dr kecik lg sy da tau psal fungsi bnda ni..me n my siblings punye pon masih ada lagi tersimpan elok..dah 26 yrs++
    waktu kecik2 dulu bila kitorang gadoh je mesti mama cakap nk kasi minum air rebus tali pusat tu…hahaha..punyalah geli kan =) teros senyap!!

  8. Maaf bertanya. Apa penjelasannya dari sudut sains dan agama Islam ya?
    Kali pertama saya tahu tentang ni sebab mak saya tak amalkan. Alhamdulillah adik beradik ramai dan kami tak bergaduh sampailah dah besar2 semua sekarang. Gaduh2 kecil2 manja2 tu biasalah.
    Saya benar2 ingin tahu penjelasan jika sesiapa mengetahuinya. Terima kasih. =)

  9. Yup betul..my mom delivered my youngest brother when I was 20..and it was shocking to see she kept this one bunjut selama ni..inside is 3 cords from me, lil sis n lil bro..so when the 4th one pya cord tanggal she put inside the bunjut jugak..actually I terkejut sbb my mom kdg suka lupa brg..but rupanya ada 1bunjut simpan selama ni..now dh 28years pun bunjut tu..;)

  10. I heard about it too. But I haven’t combined theirs yet. Both still dlm “sup bunjut” masing2 I balut dgn spices (to keep it from not smelling weird). My plan was to tanam all together when I dah close factory nanti.

  11. As.salam
    same lh =)
    Mak sy simpan dlm bunjut nk tuam2 dorg tu. Bkn 2bradik tu je. Skali anak2 kakak sy nye tali pusat tu pn mak ltk dlm tu.

  12. I did the same too:-) Since babies till now, both are 12 & 11 yrs old… they seldom fight. I guess this petua boleh diguna pakai…hehehe

    • FaezaJamil saye rase tasha kene tggu umour sebulan bru muncul kot…. tringat mase kmunculan bella dulu… mse umur dlm sbulan bru leh tgok gmbar die

  13. Jgn jadikn sbg satu kepercayaan.tak salah berusaha.yg terbaik adalah sentiasa berdoa & yakin kepada Allah.bukn saja adik beradik x bergaduh, tapi ahli keluarga, saudara-mara & zuriat keturunan.insya-Allah :)

    • bismillah. iyaa iAllah saya juga stuju dgn pyejal. sesungguhnya semua yg berlaku dlm ruang (even those ups n downs) khidupan seorng muslim itu adalah SEPENUHNYA dtg dari prencanaan + ktetapan Allah. maka hanya kpd dia lah kita selayaknya berserah & brgntung brhrap sepenuh nya. Tiada istilah kbetulan @ accidently happened atas smua yg brlaku :)

      alangkah indah khidupan bg seseorg yg mengimani Allah itu.
      jika ditimpa musibah dia bkal dignjari pahala atas ‘keindahan’ ksbarannya..
      jika di beri nikmat/kegembiraan maka dia mbalasinya dgn syukur (and itu akan mnambahkan lg nikmat + barakah Allah dlm hdupnyaaa!^^)

      dearest bloved dr.halina,
      saya mendu’akan yg trbaik ya.
      smoga Allah mnjaga drimu + family dlm penjagaan rahmat ksih sygNya yg terhebat :)
      smoga sophea natasha + sophea isabella membesar menjadi “penawar sbenar2nya” yg bakal menyejukkan hati ayah and ibunya bukan shja dunia + malah ketika dihadapan Allah kelak.

      as my father said.
      “ayah x punya apa2 utk di tinggalkan. hnya kalianlah sgala2nya..our “pencen akhirat” feelin sebak. but deeply meaning*

      keep on tulis
      luv u. always.
      peminat yg x pernah brsuara diruang ini. :) -nsms-

  14. I pun sama juga, tp mak i letak tali pusat tu dengan herba2….sebiji mcm sup bunjut, so masa dlm pantang, lepas mandi pg petang mesti tuam perut anak2 i dengan sup bunjut tu…..anak i 3 orang so semua dlm sup bunjut tu…yg lg best anak2 kakak i dgn adik i pun mak i letak semua letak dlm tu…supaya diaorg tak bergaduh…..tp tetap bergaduh….ha ha ha…mak i kata bukan untuk elakkan gaduh berebut benda2…..tp untuk merapat2kan hubungan….entahlahhhinsyaalah dengan IZINNYA…..

  15. really? nak try jugaklah, petua org2 tua ni kdg2 pelik tapi betul bila kita tgk d masa hadapan.. yelah org dah lama makan asam garam l;ah katakan.

  16. hehehe.. i did the same..3 boys simpan sekali… but yg besar 2 tu, klu xgaduh sehari mmg xsah.. tapi klu xjumpe mmg mencari… klu interview sesorg, sayang adik/abg…gaduh wajib..klu x abg kacau adik, adik akan kacau abg..same jek.. hehehhe.. xtau la kenape mak mak kite suh simpan sekali… what ever simpan je la…heran gak, xde lak semut nak dtg serang kan…

  17. Hi.Dr. Halina. what I understand from my mum is that should our children cannot see eye to eye already i..e gaduh besar or always bergaduh, then what we can do is to put their talipusat in a glass of warm water (of coz without their knowledge) and let them drink it just like drinking plain water. I havent tried it yet, did thought of doing when my two teenagers (a boy and a girl) always argue and fight over small matter.

  18. saya ada tanya mak saya pasal tali pusat ni..
    mak saya cakap..tak pernah dgr pun psl ikat tali pusat/simpan skali..

    tapi alhamdulillah. kami 3 beradik, all girls are very close.
    what my mom did was..
    beli tilam besar, letak dalam satu bilik, ajar kami tido sama-sama dari kecik sampai besar.
    sampai rasa tilam tu pulak dah kecik! bila teringat memori dulu2, kelakar, sometimes siang2 ada la jugak gadoh manja dgn adik, tapi bila malam, saya dan adik confirm tido berpelukan.
    and, even saya dah kawen, bila semua balek ke umah parents, mesti nak tido sekali.
    it really works. ;)

  19. x berbau ke utk simpan tali pusat tu? klu klau nk simpan kena letak pe erk utk elakkan bau heheheheeee just nk try jg..tp sumenya berserah padaNya

  20. erm so far tali pusat anak2 saye x berbau..yg kakak dh 2thn setengah..xletak ape2 cume angin2kan je..letak kt pouch yg udara bole masuk..hehe..

  21. hehe..I plak letak tali pusat diorg dlm bunjut lada hitam yang nk demah perut baby tu.byk cakap org tua2 kite boleh ikut sebab byk jugak rasional diorg.

  22. mungkin ada betulnya juga petua nie, comel jer duk bertiga dlm satu bekas, sesekali tengok rindu plak nk baby lagi…takdelah percaya 100%.. sekadar ikut petua org tua2 jer..

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s