Confinement Food..

Gosh.. Confinement food is really full of black pepper, ginger, onion and garlic. It really makes you sweat!!

No fried food.

Only grilled and boiled soup.

Please God gimme strength to go through this..

Amiinnnnn..

I wonder does McD’s Prosperity Burger counted as confinement food or not.. It’s full of black pepper, what?? ;)

Something to ponder….

42 thoughts on “Confinement Food..

    • Ye ke boleh haslina? Sy pon tgh pantang ni.. mggu ke3.. hehe..mmg bosan dh mkn lauk yg sama je.. nk suh husband beli la ptg nie.. hehe

      Hai doc halina.. anak 1st n 2nd kita sama umur la.. anak sy yg 1st lahir bln 5 2011 n 2nd 4th jan.. tp anak sy dua2 lelaki n u dua2 perempuan.. hehe.. slamat berpantang untuk u ye.. n congrat..

  1. salam dr halina..congrats on ur new arrival..that salmon looks yummy..hahha boleh kot prosperity burger time pantang..dulu my husband belikan grilled chicken kat uptown dengan black pepper gravy..penguat semangat berpantang katanya..btw..enjoy ur pantang session…take care :)

  2. Doc sy rase ok je mkn property kn?haha. Mkn je, utk skali kire ok la kot. Klu doc nak tgu abes pantang, abes dlu la promo dia. Haha.kene tgu 1 year lg la..

  3. I loved my pantang food. Because mommy didn’t make it so strict. Pantang food doesn’t have to be boring. Daging black pepper, sup ikan, tempe goreng bilis, ikan sweet sour even curry. Air longan panas is the best! My mom goreng2 jugak but with very minimal oil and hanya OLIVE oil sahaja. Masa i pantang i tak rasa pun mcm makan makanan pantang. Sometimes maybe the food yang buat kita tension thinking pantang x best.

  4. Bust singgang ikan.sdap.makan nasi panas2 atau ikan bilis disangai mesin+lada hit am sikit.tempoh berpantang amat menjemukan

  5. I gave birth 30 jan2012 ,mlm tu after delivery trus makan beef prosperity burger..i delivered at pcmc,menu dia wow i makan semua including tiramisu n im still very much alive n healthy ha ha trust ur instinct doc,enjoy ur comfinement u gonna miss it like me when u close shop!!

  6. betul tu Dr Lina.. sedapnye lia tengok salmon tu.. mmg sweat, hangat badan, memang itu sangat bagus utk badan kita pun kan sewaktu pantang.. Insya ALLAH Dr Lina boleh mengharunginya,.! hari2 tukar menu makanan, so that tak boring sangat, saya ada menu pantang yang ditampal di peti sejuk dari 2005 (kelahiran sulung) hingga la ni 2012 (kelahiran anak ketiga 2011) masih ada lagi di situ.. ;)

    nasi pun boleh dimasak campur biji halba & bebawang..memang sedap.. atau nasi karot.. fuuhhh memang sedapp.. menu tukar hari-hari sama ada ikan tenggiri kukus atau dibakar salut bebawang, halia banyak,kunyit, lada hitam..yang paling best makan daging batang pinang, ni lia syorkan laaagii hangat badan makan daging batang pinang tu..daging batang pinang dibakar/dikukus salut suma macam ikan tadi jugak.. atau boleh masak pindang la… sayur ulam-ulaman much better mcm pegaga & kacang botol, elok untuk penyusuan jugak kan.. tapi asalkan makan sayur hijau tak kisah la kan..lia pun hanya makan ulaman jer dengan sawi, tu je mak mentua pesan suh makan.. sayur yang sejuk tak boleh makan sangat, kata orang tua-tua laa.. kita ni ikut jer.. orang perempuan ni pantang benda sejuk, tak elok untuk dalaman badan, la ni memang tak rasa, tapi nanti di usia tua, baru la sakit macam-macam sebab dari sekarang tak jaga.. ikut jugak la cara tradisional & moden jugak.. sape yang ada ibu tu beruntungnya dapat ikut cara ibu mereka berpantang tradisional sangat ke, moden ker, tak macam lia, tak dapat sempat merasa tunjuk ajar dari ibu sendiri, :'( hanya dari ibu mertua jer..

    ada petua lagi, untuk cepat kurus pulak, makan ikan bilis goreng campur la bebawang ke halia ke lada hitam ke, makan dengan nasi panas2 & diperah jugak limau nipis, cepat la slim.. tapi rasa macam tak cukup zat pulak kan (walaupun lia akui penah buat ni..hihi)..

    McD Prosperity Burger tu boleh makan sbb banyak lada hitam gak, tapi seeloknya tidak dimakan di awal pantang la sebab lagipun banyak campurannya, mungkin lepas 3-4minggu baru boleh makan.. lagipun dagingnya daging biasa, tapi kalau daging prosperity tu daging batang pinang (khas untuk kita perempuan makan masa pantang) memang lia syorkan & juga tanpa campuran lain jugak,hehe.. kita nak jaga badan elok-elok kan, badan nak guna lama lagi untuk beranak lagi kan, hihihi….

    kan best kalau dapat beranak kembar, senang rasanya…. nak mengandung senang, nak beranak payah, takut semua ada kan, tapi ALLAH sentiasa ada bersama kita, tu jer kita kena ingat.. insyaALLAH harapnya Dr Lina lepas-lepas ni boleh dapat kembar pulak ke, Aamiin!! .. lia pun nak sangat if dapat kembar, Aamiin, Wallahu’alam..
    Take care ye Dr Lina & baby !

    • sy ni tggu masa nk meletup je pewot ni…ms dlm pantang anak 1+2 mkn ikan kembung panggang n lada hitam sajer…adoii..bowikk sgt2..dhla masi kering..emmm…tp rs kali ni nk tryvikan tenggiri n mkn sayur…dulu pantang xpenah mkn sayur n buah…katanya bahaya…kwn gtau oren blh mkn..tp beto ke erk….takut pulak

  7. Saya rindu zaman pantang doctor bcoz my mum akan sediakan nasi panas, lada hitam, ikan bakar ngan air asam kosong.. Wahhhh sedap doctor! Yg pnting bdn akan slim ! Bukan mimpi ngeri waktu pantang :))

  8. Kalau mak i yang jaga flexible sikit.. yang penting dari day 1 till sebulan mesti minum pati ikan haruan. Actually seminggu dah cukup dah. Sihat dan jahitan pun dah ok. apa lagi kalau minum sebulankan..Pastu menu turun temurun HALIA GORENG.. Halia tu diblend dan digoreng..Mmg sedap makan dgn nasi panas, ikan or ayam goreng. Makan setiap hari hingga habis pantang. Buang angin.. badan pun ringan je. yang lain2 food sup ikan merah, ikan bawal putih masak pindang (tak cukup sekor tau.. sedap!!). Cubalah ya..

  9. Salam sejahtera semua,

    Saya sangka kita semua masih bersedih dengan kejadian di Gaza. Mungkin terlupa kot. Please boikot McD. Jangan sekejap sahaja kita bersimpati.

  10. ntah knp bila masuk waktu berpantang…dgn ke tiga-tiga anak sy jadi straight sgt…makan nasi secawan dan cuma mahu lauk ikan bilis yg ditumbuk dgn halia dan lada hitam…tu aje sampai mak pulak yg pujuk sy makan sup ayam or ikan…tp mmg x boleh terima…itu aje lauk sy sepanjang 44 hari so biasanya dlm tempoh 2-3 mingu sy boleh jadi langsing…flat giler perut….ha..ha…TAPI…abih aje pantang sy mula x sedar diri….berdabel2 jadinya….adehhhhhh

  11. i don’t have problem with confinement food. Hahaha… Because my mom will make this Haruan Soup and Grilled Haruan with blackpepper and limau nipis and they tasted good… i ate the same thing everyday for 3 months… ahahaha… (of course terbabas makan beger mcD jugak. :D)

  12. Assalammualaikum.

    Saya harap semua orang sudah tahu kenapa kita kena memboikot McD. Biarlah makan tak sedap, sekejap saja pun. Banding daripada kehilangan saudara sendiri di Palestin? Selain doa dan sumbangan, ini juga salah satu cara kita membantu mereka. Dan sokongan kita janganlah berkala, tapi berterusan. InshaAllah. Kadang kita tak rasa, sebab kita tak berada di tempat mereka. Jadi, fikir-fikirkanlah.

    Kepada Dr Halina, semoga Allah permudahkan urusan Dr. Tak sabar nak ikut perkembangan Bella dan adiknya pula lepas ni! ;)

  13. yeayy! its yummy but sweatty! lols!! ive had the same thing when i was in my confinement days hoho.. i dont think confinement foods so limited..as long as its healthy, got whatever that can make us sweat and else.. :) kann?? :)

  14. i would say no.. during my confinement,my mum rules are
    1)no chicken-for the whole day.of confinement..44days..
    2)only ikn merah/ikan tenggiri/ikn parang… yg laen sume xbleh..
    3)carrot/sawi/kcg buncis.. tu jer..
    4)no santan no minyak even from the olive…
    5)1mangkuk kecik nasik and 1glas air shj…

    believe me… sgt sedih… rather xmo.mkn… tp after 2months i got my figure back..

    of course la for now,my bb dh 10months old n the figure lg cam dh bertmbh!!!

  15. Alhamdulillah for the good news!! do share your new baundle of joy’s photo, please! :D

    anyways, congratulations to you and family. i’m excited myself as i’m 13weeks preggie today. take care doc :)

  16. Dr, I cant wait to c ur new baby….
    When will u reveled the baby’s picture? She must be so cute as bella….. As well as her mommy and daddy….
    Get well soon dr….. We pray for u… =)

  17. Doc ni kelakar le…mana boleh makan…no need to ponder..mesti mummy doc bagi big NO NO to McD burger tu. Boleh share ‘sh-oup’ ngan B kalau takde pepper. Nampak yummy ikan bakar tu. Saya dulu ikut cara lama berpantang, kena makan buah manjakani lagi n pahit sgt, sudahnya saya buat picit2 manjakani tu jadi pil, terus telan mcm makan panadol. Tak payah nak kunyah. Selamat berpantang…masa ni le nak manja lebih ngan suami, semua dia boleh buat. 44 hari je…

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s