Truly Malaysian!!

Today we brought B to her first visit to.. mamak shop!!! Hehehe..

You’re not a truly Malaysian if..

1) You don’t eat nasi lemak!!

2) You don’t eat durian!!

3) You don’t eat mamak food!!

Yes!! That’s my definition of Malaysian citizens ;)

So.. #1.. checked!! (of course without the sambal!!)

#2.. checked!! (Yup, I’ve given Bella durian before!! Hahaha… and she loves it!!)

and today, time to proceed with #3!!

She finished 2 hard-boiled egg with an introduction to tose telur!! Her verdict.. she loves it!!

No worries, mommies.. no teh ais yet for Bella :D

49 thoughts on “Truly Malaysian!!

  1. Dr..
    Susah x nk bwk Bella mkn kat luar..
    Ya Allah,my son..klo bwk kluar,haishhhhh..TOUGH!!
    Susah Sgt..
    Ade tips x utk bg baby behave well dlm baby chair n mkn elok2..
    Muhammad suke amek mknn sendiri,pastu main2..
    Die baru 9bln lebih..bumbo pon xjalan..die panjat keluar!!
    Huwaaaa..
    Tp enjoy jaga die cume….lapar..hehehe..

    • Alaaaa.. Budak2 memang macam tu. bagus lar baby awak active. Let him play and explore!! Bella pun ligat jugak.. But its their nature to learn :)

      • Kan..sy suke sbnrnye tgk anak saya pgg sana,pegang sini.cmpak sana,campak sini.
        Kinda cute.die suke pon..
        Cume kkdg ade mata2 yg tgk McM kt xreti jg anak.hahaha..
        Salam syg utk Cik Bella yg comel n bijak..syg Cik Bella..

      • Klo sy pgg Muhammad McM dlm gmbr Bella ni,die da menggelungsur ke bwh da..xnak dok diam..
        Abah die kt,Muhammad xmo duduk pangku sbb xmacho..hahaha..

      • sangat setuju, my little daughter (she is turning 3 today :) ) pun tersangatlah ligatnya… i was carrying her around since she was born as I don’t have maid at home (placed her at nursery on working days) wpun anak perempuan tapi ligatnya ya ampunnn… masuk keluar meja, terbaring terlentang kat mana2… but when I really think of it, I am so blessed with her active characters… and be thankful of her healthiness… that’s more important. I let her to explore, asalkan tidak mendatangkan kemudaratan :)

      • hi dr,
        i’m glad to see you enjoying your motherhood…so inspirational :D seems like your skin gets more radiant as well…

      • Btul2..looking at d bright Side,mmg ibu boleh kurus.lmbt mkn+anak aktif..
        Mmg bharap kurus..hehehe..
        Muhammad pon,McM2 style..kuak lentang la..mniarap la..McM2..hehehe..
        Tp sy perasan kbykkan baby chair provided,McM too big laa..kn boh handbag kat blkg die..
        Tp skrg guna totseat,ok skit..

  2. waa.. syoknye bella dah merasa durian… i still takut2 lagi nak bagi my daughter rasa durian.. pasal dengar durian ni ‘panas’.. so, after this bolehla i bawak my daughter makan durian! :)
    ehh… why tak boleh minum teh ais lagi? my daughter semua air daddy dia dah bagi minum.. (risau gak!)

  3. Dr. Halina, maaf saya nak tanya luar topik. he saya xmakan sngat durian. sikit2 blh, tapi kalu bau dia dah semerbak, saya terpaksa tutup hidung. hee saya sekarang preggy 17 mggu. boleh ka makan spirulina? saya search spirulina ada banyak logam berat, seperti merkuri. jadi bahaya. Nasihat Dr pula bagaimana?

    • Elly, sy tak pasti pulak pasal logam berat ni…tapi dari mengandung anak yang pertama sampai anak ketiga (sekarang mengandung anak ketiga 30 mggu) memang saya tak pernah tinggal makan spirulina. Alhamdulillah anak-anak saya semua sihat & cerdik. Saya pulak sepanjang mengandung terasa bertenaga sangat. Syukur Alhamdulillah.

  4. Doc, bile nk share experience naik cruise? can’t wait 4 it…coz ramai kt luar sne yg xpnh merase nek cruise incl me…haiihhh…

  5. Next roti canai … Baru la pure mamak … my baby is been eating roti canai since one year .. try it !!! I’m sure she’ll love it !!! :)

  6. anak saya yg first dah lulus semua kecuali no 2 tue..kalau mama dan papa makan durian, dia tengok jer…suruh rasa x nak langsung….ala xde geng doyan la macam nie…hehehe

  7. Good Bella! Anak saya umur 2thn 1/2 memang peminat durian. Pantang nampak, terus nak. X kira pagi or malam. Kul 6am pun dia minta durian.. Happy sgt tengok dia makan berselera sggh. Setakat ni, Allamdulillah ok ja dia…

  8. Dr anak sy da masuk setahun 22/12 ni..tp gigi still 2 btg lagi…huhu…ape mknn yg dr slalu masak utk bella mase umo die setahun yer??

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s