B’s First Protein Meal..

I know.. I know I’m a little late :D Hhaha.. B is already 7 and a half month and I haven’t introduce protein meal to her.. that means she hasn’t been eating chicken or fish or meat yet.. I just don’t have the time to cook for her.. yang sempat buat only her favourite carrot puree or sweet potato + spinach or sweet potato + broccoli + fresh fruits puree jer.. Those are no brainers cooking.. Hahaha.. I don’t thing it should be called cooking at all :D

I was oncall yesterday, and today is my free day.. Yay!! And that means I have extra time to cook for B (and update blog too!!) Hehehe.. So, I have decided to make B’s first protein meal and update my blog at the same time! Taddaaaaaa…..

This is chicken with sweet potato and apricot!! Sgt yummy!! Rupa agak tak seberapa.. and this is before blending.. I got this recipe from Annabel Karmel’s Cookbook for Baby and Toddler. Well, I just downloaded the iphone apps sebenarnyer, so it wasn’t really a cookbook :D… Yup, totally modern mommy! ;) I’m sure many of you do the same too right, google recipes.. download apps into the phone.. it makes our life a lot easier :D

This meal is packed with carbs from the sweet potatoes, and protein from the chicken and vitamins from the apricot and the tomatoes.. healthy kan!! It’s very easy to do this.. Mula2 tumiskan onion and garlic together with olive oil.. then add chicken in cubes till it looks sealed.. then add sweet potato. Teruskan menumis.. and add chopped dried apricots, masukkan tomato puree and water.. chicken stock kalu ada.. Bring to the boil, cover and simmer until tender.. that is about 15 minutes.. Siap!!

For Bella, I use all organic ingredients. Even the tomato puree I made it on my own.. I just wanna avoid all the additive and salt while I can ;)

Owh.. and don’t forget to blend to puree!!

Then it will look like this.. Yummy!! Trust me!! And this is B rocking her new feeding chair.. Yes, she’s finally having dinner with us!!Ā 

46 thoughts on “B’s First Protein Meal..

  1. i miss those moments of preparing food for my baby. skrg dh nk masuk 2years old, makin jd picky eater. nk stop breastfeed ni pun risau mcm mana la nanti. haha. jadi mak sume benda nk risau kan. btw, baby B skrg air muka dh nmpak mcm u, sblm ni tgk dia je nmpak muka her daddy.

  2. salam dr halina…
    first of all sy amattt teruja,gembira…tp pd masa yg sama rasa terharuuu sebakkk sedihhh sgtttt bile lihat bella begitu bersemangat utk mkn,apa lagi dgn menu2 yg disediakan oleh mamanya………kenapa sy merasakan sebegitu…kerna…sebaliknya teramat sayu bile mengenangkan akan diri sendiri…anak kedua saya lelaki,skang dh 8 bulan bln….believe it or not,sampai sekarang anak sy hanya minum susu badan sy sahaja (sy surirumah & mmg fully breastfeeding,tp sy juga harapkan ank sy dpt khasiat drpd makanan2 lain)…makan langsung dia taknak,dh mcm2 yg sy masak utk tambahkn selera anak sy ni (puri carrot,potato dll mcm yg dr halina buat,juga bubur nasi dan macam2 lagi la pendek kata) tp semenya gagal..seme dia reject,mmg dia tak nak langsung ;( hati ibu mana x sedih,kite ni punyela bersemangat masak mcm2,doa yg terbaik utk dia…tp apakan daya…

    dan hasilnye…bile jumpa je sesapa..soalan yg paling top yg diorang akan ckp “eh,keciknye ank u” “eh,kurusnyeeee baby x mcm 8bln pun” “eh keciknyeeeeeee halusnya tubuh” dan begitu jugalah KECIKNYAAAAA hati ini seddihnye hati ini tiap kali mendengar komen2 sedemikian…percayalah,hati ibu mana tak sedih bile melihat anaknya kurus,kecik tak sebagaimana bayi2 seusianya yg lain..malah kebanyakan baby2 yg umur baru 4,5bln lg besar sihat gebu montel dr anak sy ;(

    tiap bulan bile wat monthly checkup kalu ikutkan pertambahan berat badan tu mmgla ada juga kenaikannya (walaupun jumlah x byk,dlm 1kg gtu) cthnya 4bln 5kg,then nxt checkup 5.5..next month plak 6kg..maksud sy pertambhn skit je…mcm demam ngan batuk tu ada la gak dia kena skali skala..n nurse ckp normal & anak sy takda apa2 mslh…ntahla,sy pening..anak sy yg sulung dulu x mcmni,punyela semangat makan..tp beza ngan adiknya ;(

    sy ingin tanya pendapat & pandangan dr halina sendiri,apakah yg harus sy lakukan tentang pemakanan dia tu,sy mmg berharap sgtttt agar berjaya utk bagi dia makan at least sesuap bubur pun jd la ;(

    • Taper Ila.. Cuba cuba dan cuba.. Mesti baby awak ada rasa lapar punyer.. Bella kalu dah main pun liat nak makan.. Saya letak jer sudu depan mulut dia sampai dia nganga.. Hahhah.. Cuba lagi tau!!

    • hi ila..saya hamizah adik dr halina.. can i ask u one thing? brape berat anak awak? from ape awak tulis it doesnt sound right to me.. plus breast feeding baby even x start weaning pun they shouldnt be that small..have u seen any paediatrician for check up?

    • Dear jgn sedih. Anak i pun fully bf and susah nk makan tp i sumbat jugak. Jgn give up k? Tp anak i ni i notice dia suka ‘makan sendiri’. Meaning kalau i kasi fruit letak dlm food feeder ( yg jaring tu), habis dia makan.or if i lasi dia pegang rice biskut or farley rusk biskut mmg dia suka. Cuba u try mana tau dia nk.

      • Hi ila..jgn risau sgt..as long as Dr kate bb sihat n x under weight, it should be ok..infact I ade bc kat web susuibu.com, ramai ibu2 yg exclusive bf (xbg mkn ape2 selain susu ibu) until 2yrs n their bb still healthy..
        Nway, btul kate pu3natul..some babies sgt teruja bila diorg bleh mkn sendiri..bb I arini msk 9 bln n I ajar die mkn rice biskut..soh die pegang sendiri..intention I nk ajar die mkn sendiri snack meal buah or kentang klu die lulus with rice biskut..skali ajar je die trus grab biskut tu from my fingers n trus pegang mkn sendiri..but I xsuka bg biskut farley sbb terlalu manis..
        U bleh try bg buah lembut n yg kaler bleh attract die which is for my bb red kaler..cth buah strawberry, dragon fruit, tembikai..tp ni klu bb u dh ade gg..klu strawberry tu u pegang sebjk n sua soh die gigit sikit2..buah tu fav bb I..I ade bc bb lebih senang nk trima buah coz most of fruits kn manis..

  3. heee bestnya… bella dapat makan ayam akhirnya.. hihihi… tak terdownload lagi iphone apps, slalu memang dok google resepi utk iyman, tapi bila akhirnya tengok bahan2 macam terlalu hebat sampai tak kenal,akhirnya campak lobak, kentang dll je jadi bubur.. keh keh keh…

    • Ahahha.. Saya google dulu aper2 benda yg saya tatau.. Then gi cari kat supermarket.. Situkan diorg label sumer benda2.. Senang lar sket ;)

  4. Salam buat DR,
    may Allah always bless u….

    Bestnyer Bella dapat mkn her mom’s cooking….
    Hope she will be ‘anak solehah’….
    DR,ii nk tnya 2 soklan nie…

    1) chicken stock tue ape??
    2) then,soklan kedua nie agak terrr over tp demi anak tersayang,terpaksa jugak….
    anak i dah masuk 6 bulan lbih, tak effect boo-boo die ke klau bagi makan protein nie??

  5. dear somebody who ask about chicken stock,

    chicken stock usually made by the boiling chicken and the chicken bones in the water. It also can be used for soups..or other word, the water after chicken is boiled.

    go google, don’t be lazy to gain the knowledge!

  6. Salam and good morning Super Mommy! :D
    Kus semangat Bella…tegap sungguh anak Dr. Halina..I wish my son would be more like her…super cuteness!
    Thank you for the recipe Dr., InsyaAllah bakal dicuba (bila dapat baby baru lah.. :D )
    Have a great weekend with your two sayangs! :D (Bella and Bella’s daddy of course!)

  7. Aslmkm Dr harlina,

    Bb B sgt bertuah dpt mummy like u..I yg kerja working hrs blk kul 6ptg tiap2 ari pn terkial2 nk msk kn bubur iqmal..last2 bbsitter yg msk kn n I msk bubur only on weekns je..
    Nway, Dr mmg hebat lah..bf bb B n pump lg kat spital..respect lah :D..tulis blog lg sharing info..terima kasih Dr..smua yg Dr wat ni adalah ibadah..insyaAllah byk pahalanya..
    Byk yg Dr share kat blog ni tp sy harap jgk Dr bleh share perisian bb B dlm blog ni..meaning, pendekatan early education kat bb B :D..any books, CDs, flashcards..n camne bb B nye respon..
    TQ..

  8. little B sma umur ngn my little Mya…tarikh lahir,berat lahir,sume sma…tp B dh pandai tegapkn bdn,dh tumbuh gigi and sbgainyer….bl Mya nk pandai nie…

  9. assalamualaikum dr halina…
    i’m just a silent reader from your blog and it is amazed while reading all your houghts and your writing..one thing i want to ask you..how did you make the tomato puree??? :) hope bella will be strong and health also!!!

  10. hi..tenkiu utk yg prihatin akan masalah saya…

    to dr hamizah:
    anak sy skang dh masuk 8 bln lebih n baru je checkup ari tu berat hanya 6.8kg iaitu hanya secoit je pertambahan berbanding masa 6bln punye checkup dlm 6.5kg.n doc ckp mmg perlu diawasi sbb dia punyer chart growth tu semakin menghampiri yellow line means bb sy akan underweight la kn,huhuu…mmg sedih sgt! ;(

    to pu3natul:
    sbnrnye mmg mcm2 cara dh sy wat utk bb sy ni, selain drpd kite yg feeding n bg mcm2 bubur n puri (yg mana dia mmg reject) sy juga ada try cara suh dia mkn sendiri iaitu sy try bg biskut rusk atau roti(cebisan2 yg sy lembutkan) juga cebis2 buah2 spt pisang dan kiwi…sy mmg ada try bubuh dlm baby feeder (yg jaring2 tu) yg mcm u bg tu tp jaring2 tu plak dia main2 gigit (bile dia rasa je ada mknn dlm tu dia kuarkn blk mknn tu) biskut atau apa2 yg sy suh dia pegang langsung dia tak makan bile dia rasa itu mknn so seme end up ngn mknnn itu bertaburan langsung x dmakan..sy mmg x kisah dia kotorkan satu umah pun tp janji yg penting dia mkn tp???? hakikatnya dia langsung x nk…… …so sy mmg sedihhhhhh sgttttt…sy dh tak tau nk wat apa ;(

    utk pengetahuan bb laki sy ni blom lg tumbuh gg wlpun sebatang..dok tegap pun blom boleh lg (kite kena support dia kalu dia nk dok tegap tu),merangkak pun blom ,hanya mengesot sahaja…sy akui mmg lambat proses perkembangan dia berbanding ngan kakak dia dulu umur 4bln dh tumb gigi,6bln dah merangkak n dok tegap seme..pendek kata mmg berbeza sgttt ngan kakak dia..bukanlah niat sy utk membanding2kn dia ngan kakaknya cuma….saya juga inginkan anak sy sihat & normal mcm bb sihat2 yg lain…sy dh tak tau apa masalahnya ;(

    • baby saya pon berat tak berapa naik sangat. sikit2 je. skg dah 10mos berat dia baru 7.3kg. padahal lahir dulu bukan main semangat lagi, 3.94kg. baby sy stat mkn pon dah 8mos plus2. tu pon dibenarkan mkn bubur kosong, xde ltk apa. sbb in law sy jenis concern psl pemakanan ni, skg ni baru boleh cmpo carrot ke, tp protein xleh lagi. tp kekadang ada je waktu sy degil bg jugak roti, buah, biskut, jus & pasta dgn tomato puree buat sendri. kesian rs sbb berat dia xberapa nk naik. tp sgt3 jarang bg n diam2 je la dr in law. tp bb sy mmg suka mkn tu. kalo bubur ns kosong tu dia mmg xsuka! pendek kate kalo buat bubur tu mmg xkan mkn la, kalo mkn pon beberapa suap pastu dah xnk.

      • Baby awak ni dah buleh dah mkn protein.. Lepas 6 bulan, dia perlukan iron and zat tambahan dr sumber2 lain.. Cuba lar bg mkn ayam.. Ikan.. Bagus utk baby..

    • puan ila..im working as a paediatrician here.. and from ur story it really concerns me.. i suggest u to see a paediatrician in ur area.. bukan Dr biasa ok.. u need to see pakar kanak2..

  11. lg satu…boleh tak bb sy ni mkn yogurt ek?baru2 ni sy perasan yg dia suke sgt yogurt tp yogurt yg org dewasa mkn tu la ;( so let say la sy try bg yogurt yg utk kanak2 tu so utk bb 8bln boleh ke?huhuu

  12. Sy nk beli kerusi baby tp baby lum boleh duduk betul2 lg.. boleh ke beli n bagi baby duduk terutama time nk makan le…
    n Nice kerusi bella… i suka…

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s