Gigi Bella dah tumbuh!!

No wonder it hurts y’all!! Bella dah tumbuh gigi!! I just realized it this morning.. and her daddy was so excited, went to grab the camera and asked me to hold her lips so he can take her gigi picture ;) Tak sempat Bella nak pose.. hahhaha.. Cepat nyer gigi dia tumbuh.. according to my paediatric book (nerd!)ย gigi should come out around 6 month!! Mind you, Bella is not even 5 month old… Pengsan lar mommy jadi mangsa gigitan!!

By the way, I have been trying the most popular method as suggested by most of you.. Tried to push her to my boobs whenever she bites. Guess what she did.. she bites even more!! MasyaAllah this girl.. her fight or flight response is maturing!! Hahahha.. she choose to FIGHT!! That’s mommy’s girl, Bella!!

Now I’m moving on to psychological approach.. talk to her while she’s feeding.. wish me luck!!

Love X

26 thoughts on “Gigi Bella dah tumbuh!!

  1. Doc, mil cakap..makin kuat dia gigit jgn lepas B tu..lepas bila dia stop gigit. few times dah buat mcm tu..dia tau bila dia gigit dia kena mcm tu..jgn risau..1st son dulu sy kecut perut juga takut dia lemas..hihi.

  2. yeayy…..seronoknya..nnt leh makan….opss! kena tunggu 6 bulan..hu.hu.huu…pasni start ‘exercise gigi eh..geget mggeget….smoga tabah bella..* cian dia sakit gusi ..merengek x ni..?

  3. my baby oso tumbuh gigi masa sama umur dgn Bella..and i pun jadi mangsa gigitan ketika menyusu but nasib baik kejap ajelah fasa menggigit tu..gusi dia gatal kot…my fren yg doter dia kuat menggeget masa nenen, dia bagi geli2 so doter dia cpt2 lepaskan gigitan..hihihi..

  4. tahniah to bella…so early utk bella n utk mummy kna jg sbb ank sy dlu tmbuh gigi awl then kurang pnjagaan gg baby akn cpt rosak…:)

  5. huhuu…..my uzma pon gigi tumbuh 5 bulan….but muhammad gigi tumbuh dah nak 9 bulan…tapi 4 batang sekali belah depan….yup memang luka sana sini cik N saya digigitnya…..bila kita terjerit sakit..bukan main ngekek2 dia gelak suke…..bila dia gigit, saya kepit jap hidungnya baru dia lepas……pastu cakap kat dia elok2…sakit ummi la….nanti luke muhammad takpat nenen…alhamdulillah…dah kurang…tapi kalo dia tertido sambil nenen…tap tergigit….uwaaaa lagi sakit ……tapi ni la nikmatnya motherhood ni kan dr :O)

  6. Alhamdullillah, serupa dengan anak akak. Lelaki tunggal dalam adik beradik. Tiga perempuan. Dan dia yang bongsu. 4 bulan dah tumbuh gigi, skang mulut dah penuh gigi. Geraham pun ada. Umur baru 18 bulan. Ingat nak menyusukan hingga 2 tahun. Tup2 bila menyusu asyik la menggigit. Bila kita marah lagi dia buat. Memang sakit. Siap2 dia tarik2 dengan giginya adooii.

  7. bella dah kena start berus gigi…guna berus gigi yg slip kat finger tu..enjoy it..

    Doc dah buat ke yg picit cuping telinga (jgn le kuat sgt) bila dia gigit, mula2 mmg tak menjadi… kena sbar skit, lama2 di akan faham bila dia gigit telinga kena cubit, so dia tak akan gigit…

  8. Wah..gigi Bella dah tumbuh..Tahniah dr n fmily..! mak saya ckp kalo baby tumbuh gigi kt bwh bdk tu baik..tp kalo tumbuh kt ats dulu bdk tu degil sikit..tp kbnyakannya tumbuh gigi kt bwh dulu..jarang tumbuh kt ats..;)

  9. wow..lg cepat bella tumbuh gigi from my baby..lepas ni lagilah dia nak gigit nipple doc..ha3..anak saya umur 5bulan pun dah tumbuh gigi..my mum say:kalu anak tumbuh gigi awal,maknanya kita tanam uri tu terlalu cetek..tak tau la betul ke tak..tapi mungkin ada betulnya coz my first baby tumbuh gigi umur 10bulan.and second baby tumbuh gigi dlm 5bln,bila saya tanya my hubby,dia cakap masa nak tanam uri tu tak ada cangkul,so dia pakai pisau je utk korek tanah..agaknya itulah sebabnya my sec baby tumbuh gigi dgn cpt..so pada bella,jgn gigit mummy ye..muahhhhh

  10. Alhamdu lillah, cpt Bella tumbuh gigi… saya pulak 2org anak lelaki tumbuh gigi pada usia 4bln & baby girl saya yg bongsu 5bln baru tumbuh gigi, skrg ni usianya dh 8bln, ada 4btg gigi-2 di atas, 2 di bwh..;) so cara paling baik kena la bagi baby teether utk bayi melepaskan geram terhadap kegatalan gusinya itu, tp selalunya semua benda pun bayi geram nk gigit, teether dia pun dia campak dh! hihi..

  11. Totally understand how excruating the pain..alya is going to be 2 soon..bile breastfeed dia still risau she will bite..especially bile dia dh nak terlelap tu..

    Happy new year halina!

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s