Biting Issue *big grin*

Dear readers, assalamualaikum wbt :)

We (my little tiny family) are leaving to India tonight!! Hooray!! B’s daddy is going to give talks at his medical school, KMC Manipal there.. again, mommy and B pun ikut skali :D This is my first time to India but my husband stayed there for 7 years! He says the fabrics there are very cheap.. I say, let’s go shopping then!! :D

Anyway, I need some opinion re my little Bella.. She is starting to bite me while breastfeeding!!! Aaaaaa… I know! Sakit ok! Even tader gigi pun, OMG!! SAKITTT!!!! I don’t know what to do with her.. My mom asked me to jentik2 manja pipi dia so she will know not to do that.. any other options? :'(

Here’s the pic taken during our shooting with NONA TV3 2 days ago.. Nope, that’s not our house (we secretly wish it is!!) That’s the suite in Royal Chulan Hotel in KL.. Farah Fauzana is so adorable and friendly! Look at my husband’s expression.. that is exactly like Bella!! Hahahaha… Or maybe Bella looks exactly like him! Sounds more logical..

Anyway, don’t forget the biting issue, please please please I’m desperately need the solution for this.. and I’m sure a lot of mommy out there jadi mangsa gigitan too?! Right!! ;)

I promise I’ll read your ramblings even when I’m away..

Love XOXO

62 thoughts on “Biting Issue *big grin*

  1. It’s normal Dr..kena tahan jela..nnti masa dah ada gigi rasa nak putus pun ada..klu kita say no pon,bdk2 xtau lg..dia gigit-gigit gak..kdg2 tu ditarik pakai gusi pun SAKITTTT..mak oii…then kena pakai soothing cream,nak bg ilang pedih..haha..

    • to lar yg saya buat skang ni.. tp takleh bayangkan kalu gigi dah tumbuh nanti!! kalu putus cammaner? adik2 lain nanti nak minum susu cammaner??? ;)

      • hehe..nnti Dr dh masuk keje..kurangla sikit kot..skrg kat umah jek ngan baby B..mesti nk bg yg ori wlupun sakit..nnti Bella dah pakai botol,then kurangla…sbb dh ada frozen stock kan!!.x putus punya..sgt elastik..kih3..

      • putus.. hahahaaaa… i feel like tt too.. aritu my dotter gigit2 my nipple till keliling luka n berdarah ..nasib baik sebelah jer… than i buat mogok taknak kasi dia ngempel lagi waktu malam … sbb terlalu sakit wokey yg da luka tu.. i tot i akan berjaya.. tapi malangnya tidak.. tak sampai hati tengok dia meraung n bertahan taknak susu botol.. berejam2 dia cuba tdo w/o nenen tapi tak berjaya.. so kesian .. till 2 am i pasrah.. Nah amek la lagi sebelah.. buat la per suka.. huwaaaaaaaAAAA

  2. salam dr,
    wah, dah pandai menggigit ye belle… :)
    saya guna ‘5 minit’…
    Bila dia menggigit, saya hentikan menyusu, letakkan dia, biar dia menangis. Jangan teruskan. Lepas 5 minit, baru sambung balik. Sambil tu bagitau dia, jangan gigit mama lagi, sakit…..
    Nanti dia faham, ok, kalau gigit, saya tak dapat susu mama.. Jadi, baik saya jangan gigit. Hehe…

    Alhamdulillah, cara ni sangat menjadi untuk saya. Memang diorang akan menggit, tapi, bila kena buat macam tu. Terus tak berani lagi untuk jangkamasa yang panjang.. Hehe…

  3. Hi Doc,
    Saya fully breastfeed both my sons.
    Digigit tu wajib.
    Petua makcik2 n mil. bila terasa aje dia gigit…terus lekapkn breast kt muka dia.tp jgn lama2 la.kang lemas pulak. just bg sign bila dia gigit..dia kene mcm tu. n ada satu lagi yg sy buat..once dia dh mula nk mengigit tu..cepat2 tegur dia..dua benda ni je yg sy buat..alhamdulillah sgt2 berjaya. now pun tgh tunggu no3. pun nk fully bf juga.

  4. Salam perkenalan, dr…

    Normal kan kalo kene gigit ngan anak time breastfeeding… Hehe!

    Saye mmg dah biase kene gigit ngan anak kedua saye yg umo 11 months tuh. Hehe! Mula-mula dulu rase suffer jugak sebab kalo kite marah pon dorg bukan paham pon kan? But from time to time, dah jadi cam terbiase pulak… Penah saye menangis sebab sakit sangat lepas dia gigit tuh! Huhu…

    Ade org kate, jgn jerit time dia gigit sbb nanti baby ingat kite nak main² ngan dia… Petua bbsitter saye, bile anak gigit cik B kite time df, tekap muka dia sket kat cik B kite so bile dia ala² susah nak bernapas tuh, dia akan lepas laa gigitan dia. Tp saye tak plak wat camtuh.. Saye mmg akan terjerit most of d time n then saye akan buat² marahkan dia sambil konon² pukul sket pipi dia yg comel tuh. Then, buat² majuk n takmo kasi nenen lagi dah.. Nanti, dia macam ala² pujuk saye mintak nenen semula. Hehe! Pastuh nanti, dia tak akan gigit lagi laa satu jangkamasa yg lama. :D

    But, biasenye kalo bb dah start gigit² time df nih, org kate nak tumbuh gigi. Hihi! Cuba dr rase² kat gusi dia… Ade cam keras² tanda nak tumbuh gigi tak? Ahak… Anyway, happy breastfeeding. **wink!

      • tak pe doc..jgn risau..doc pun tau dia blh lemas smpi mcmana..eye contact kita tu. insyaallah..skli dia gigit tu tekap je B kt dia..so tiap2 kali ada rasa nk gigit..trus buat kjap2..pastu tegur dia..nnti mesti ok. dr awl ni kene buat dah..nnti klu kita baut tak tau dia lagi suka..seksanya..kawan saya sampai luka2 dibuatnya..

      • tp ikut baby..anak sy dulu merajuk sbb sy tepuk2 pipi dia.. hehehe..
        sy rasa kaedah letak jari dlm mulut baby tu agak berkesan..

        selalu sy picit pipi dia..sbb biasanya klw picit pipit ..mulut akan jadi muncung..jd dia akan terlepas dgn sendiri..tp jgn picit kuat2..

  5. wanna share somthing..dlu time my auntie bf her daughter, my cousin, ade jgak she bite her mom..so, my aunt just tekapkan/tekan her breast on baby face..! hahaha sound silly right? but my aunt ckp, dgn cara tu baby akan rasa xselesa/xbleh nk nafas/rimas and dia akan stop biting u..tpi jgn la terlalu kuat or lama, nnt give sesak nafas pulak ;)… or maybe baby B dh start lapar & dh nak mnguyah! makan!!? ;)

  6. 1 lg,my sis said..time anak dia gigit tu,dia picit idung jap..then dia x gigitla sbb nk breathing..hehe..buat smpai dia tau,everytime dia gigit je,idung kena picit..haha..:)

  7. hohoho tuh la plg menakutkan time bfeed baby, just wait until dorang ade gigi fuhhh…my method, (sometimes work sometimes not), tutup/ picit sebelah hidung baby bile dier gigit, so they will release the bite utk brnafas…they need to learn, if they bite then their hidung will kene tutup/ picit..tp bila dah makin beasr, dorang buat xkisah, siap gelak2 lagi time kita marah…fuhh biting story frm birth until now (daughter already 2 1/2 years)…

  8. Seramnye bc..hahahaha..wpon br nk smbut baby ni..ade k kes tputus dr??klakar sy dgr dr risauadik2 die nk minum cmn nnt..hehehehe..so cute..kan ade breast protector tu,xleh gn time bf ke??ade jual kat butik2 baby..die mcm serkup utk breast kt.so bl die bf,xattach btol dgn breast..try la dr..;P

    • tak penah lar saya jumpa kes nipple putus kat spital tuh.. hahaha,. saya reka2 jer :D breast protector tuh tak best, main reason ada breast protector tu utk cracked nipple sbnrnyer.. never thought of trying that.. tp saya rasa saya akan gunakan kaedah tekup menekup tu lar.. hehhe.. nanti try ;)

      • tu laa..
        mmg rsnye xpernah lg kes cmtu..somehow,Allah da wat breast tu strong enough..hehehehe..ooo..ye k..sy pon xtau ape function protector tu..tp bl bc post ni,tringt pktn protector tu..hahahaha..
        sbnrnye sy byk blaja kat blog dr ni,dr mamy poko,lunatots,baby box,madela smpai la petua2 cmni..best2..
        klo harapkan sy n suami,menggagau nk search 1per1..
        bl tnye my mom,die ckp,ntah laa..mama xdan nk pantang+xingt pon..hahaha..skrg ni pon tgh cr bidan2 utk persediaan time bpantang nnt..

        anyway,tq so much dr,bl wujud blog ni,sng sy nk refer..=D

  9. salam,
    actually sy belum kahwin lg tp mama slalu kate kalau baby gigit mase menyusu, kepit kejap hidung die (jgn lelame meninggal pulak nnti) then die akan lepaskan mulut die untuk bernafas..
    pastu bgtau baby tu jgn gigit lg sakit..that’s all..
    happy breastfeeding Dr Halina!! :)

  10. tiap kali baby saya gigit, saya akan tekapkan hidung dia ngan breast..tekap ala2 manja jela nanti lemas pulak :) stopkan sekejap..cam kita bagi warning kalau buat camtu mummy xnak bagi susu..then continue..dan cubala cakap dengan dia setiap kali bf kan dia ‘baby jgnla gigit2 tau..sian mummy sakit..kalau sakit camne nak bagi susu’..lbh kurang gitula :)

  11. agree with izrah.. picit hidung.. dia nak nafas sure terbuka mulut.. kekdg gigit n tarik at one time.. wohooo.. sakit.. i marah kata sakit no no no.. then tak bagi sekejap.. setakat ni ok la.. my boy dah sethn tak tumbuh lagi gigi.. i guess bernasib baik sbb tak kena gigit dgn bergigi.. kalau tak huhu.. anyway, enjoy your trip to india.. my fren told me, berhati2 dgn air yg diminum.. selalunye akan cherry berry.. :P

  12. me too.. selalu kena gigit… my way, sy terus tarik je doctor…hehehe.. adventure kan..?? ngeeee!! mmg suffer sgt-sgt. u should try my way.. :P
    anyway happy holiday to India.. borong byk2 ehhhh, kiss for baby B. :)

  13. dear sis… baby will always gigit, nanti ade gigi also she will gigit.. hehe..
    mummy kena beralah sbb gigit tu tanda dia ‘sayang’.. hehe
    just put ur small finger in her mouth to pull ur pain ‘tut’ from her mouth..
    pls jgn terus tarik jer it cause luka n pedih..
    ade juga try tutup hidung baby tp kecian la, dlm mulut dia ade susu nanti tersedak..

  14. Hye Dr Gojes.
    kakak sy Fully-Breastfeed.
    anak die mmg suke gigit2 manja.
    mak pesan kalau beby gigit, tekapkn B kat muke beby sket.
    heeheh..
    kakak sy buat mcm tu berjaya!.
    Good Luck Dr & Happy Shopping Di India.

    p/s ; Hug & Kisses Utk Beby Bella Ye :)

  15. Alhamdulillah my kiddos jarang menggigit time BF..but my worst case with the youngest one was dia betul2 gigit sampai dgn bra2 kena darah ok! can u imagine? huhu..tp Halina, akak got one petua..it’s psychological technique..while BF, talk to her nicely..especially kalau dia tgh R.E.M stage before tidur tu…bg salam, call her with her full name and ckp like ‘good girl, jgn gigit cik B mama ye sayang…sakit tau..bla bla bla..and during this stage also we shud talk to her all the nasihat sebab masa nie baby will absorb all our nasihat etc’

    The best nipple cream – try Palmers brand..terbaik…

    Have a nice trip to India…husband akak plak coming back from India tonight..he was there for almost a month..esok berakhirlah mode ‘Ibu inggal’ hehehe… selamat bershopping..!!!

  16. salam…

    doc try tekap kn muka dia kalu dia geget…tue yg sy buat pd ank sy..coz kalu dia geget, alahaiii sakitnya.smpi skrg da nk msuk staun 9 bln pun still kdang2 dia geget.bila sy baca dlm mjlh pa & ma dia ckp bila bb geget tekap kn muka dia kt payudara kita, nnt dia akn lpskn…and then pesan kt dia sakit nenen ibu…nk nenen jgn geget lg ye..lama2 ok la dia.cm doc nie baru lg sbb gusi dia gatal.ank sy kalu geget kdang smpai darah..perasan pun time pam susu, tgk wana susu da lain…

  17. Ish ish…xde sampai putus lah Dr….if dia gigit jgn bg dia susu lagi….biar dia tau gigit gigit then no susu….psycho…heheh

  18. salam dr :) Saya ada satu tips dan ianya berkesan. Mak saya yg bg petua ni. Time anak gigit while breastfeeding, Dr cuba rapatkan muka anak pd breast dlm 2 saat lepas tu automatic anak akan longgarkan gigitkan mulut dia tu.. Cuba lah, memang berkesan. Tp jgn tekankan lama sgt kang lemas plak si anak. Hehe… Good luck :D

  19. Hi,read ur blog masa browse thru info about Johor Premium Outlet..then again,thru farafauzana tweeter..my two cents comment :try to use nipple protector or nipple shield. Kat m’sia yg agak glamer was Avent. Might be ada brand lain yg suitable for u & Bella. Happy holiday!!

  20. I agreed with ur mom. Dlu akak pun mcm tu. Ms baby bite tu Dr. tepuk2 sikit pipi comel dia tu..nnt baby bg reaction lh..akak dlu ms baby bite je akak tarik dr mulut dia. Then bg smla..dia gigit lg akak tarik lg. Lama2 dia x bt dh hehe

  21. kalo sya plak sekarang ni saya tepuk2manja kat punggung dia..kali bby tarik nipple or gigit saya tepuk kuat sikit kat punggung dia tanda saya marah..pastu cakap kat bby “jgn tarik nenen lagi..jgn buat camni..nenen sakit kalo bby buat cam tu..kalo nenen sakit nanti camne nk susu?..”tu la dialog saya dgn bby ketika kejadian tarik menarik nipple..kalo dia tgh tarik nipple tu x sempat nk tekup muka dia or tutup hidung dia kat Cik B kita ni…kalo kena gigit tu mungkin sempat la tekup..

  22. Salam Dr Lina.. comel yer dh pandai menggigit.. tu dh mula la tandanya gatal2 nk tumbuh gigi tu.. saya ni dh merasai ketiga2 orang anak menggigit, bayi nak test cara menggigit & lepas geram,hihi.. takpe, jgn risau, tak putus pun, akan d recover kan oleh sang papa nya..hahaha..

    cara saya lak (arwah mama saya tak sempat turunkan apa2 ilmu kat saya,sedihnya…), mak tiri & mak mentua ajar saya, bila bayi gigit jer, cubit manja mulut tepinya tu, if tak berjaya juga, tekapkan kejap jer muka dia ke breast masa dia gigit tu.. mmg time tu jer la bayi lepaskan, tapi lepas2 tu, dah jadi mainan dia jugak laa gigit-menggigit manja tu, bayi mana ingat nya, hehe… bila dia dok bersantai tu, bagi jer teether dia utk dia lepaskan geram nak gigit tu.. tu jer cara saya.. lepas gigit2 ni, mesti bayi suka gentel or if dia geram lak, dia akan genggam kuat2 jarinya tu ke puting or breast kita, lagi haru!!hihi..

    Apapun Dr Lina, mmg kita akan terasa kerinduan utk menyusukan anak sgt bila anak2 dh besar melepasi 2thn, itu yg saya rasa la..Anugerah Allah yg tidak ternilai kan..’susu ibu’..yg penuh khasiat. InsyaALLAH saya akan terus mnyusu anak ketiga saya (kini 7bln) sehingga 2thn,Amiinn.

    p/s: Dr Lina/Suami/Bella.. Take care, Enjoy your holidays ya..! ;)

  23. Salam Dr Halina. Kakak juga mempunyai pengalaman yang sama. Menyusu sepenuh masa untuk 4 orang anak. Pernah sampai luka-luka. Pedih dan sakit….. lebih-lebih lagi ketika menyusu anak sulung (19 tahun yang lalu). Apa yang kakak lakukan, bila digigit , tekap muka baby rapat ke dada (jgn sampai lemas pula!) kerana baby akan lepaskan gigitan bila dia rasa sukar utk bernafas.
    Apapun Dr, sabarlah . Ini adalah antara pengalaman/kenangan terindah yang akan dibawa nanti…. ini yang kakak rasai kini. Kasih, sayang, rindu, harapan dan impian semuanya bersatu dalam diri kita dan baby. Semuanya indah walaupun sakitnya kadang-kadang sampai menitiskan air mata.
    Dr juga perlu bersedia dengan situasi apabila kembali bekerja nanti. Pasti terngiang-ngiang di telinga: gelak tawanya, senyum tangisnya dan sudah tentu waktu menyusu.
    Itulah bahagianya menjadi ibu……. kasih ibu membawa ke syurga. Mahal harganya kan!

  24. hi doc, cerita i lain plak,…when my bby gigit i, i menjerit skt, nnt en hubby sibuk la ckp… “sayang, feel the pain”..if u feel the pain, kurang sikit la sakit tu” -dalam ati ni, u x rs kena gigit, ape u tau..sakit kot..walaupun yg gigit tu hanya la gusi…

    apa yg buat utk kurang kn, smbil dia minum, i slalu ckp dgn dia…”sayang ibu jgn gigit ibu, nnt ibu sakit, sayang ibu juga yg lapar”

    ape2 pun, i enjoy being me, being mom.. :)

  25. hi Dr halina..saya ada cadangan utk dr. apa kata Dr share pengalaman Dr bersalin dalam birth-pool. i’m sure many want to know.. =)

  26. hai dr halina..pengalaman breast kena gigit masa menyusu memang akan dilalui bg setiap ibu..first time kena memang rasa sakit..tapi bila dah lama mcm dah biasa,tp kalu dah terlampau sakit sangat,saya gunakan petua mak saya,tembamkan breast kita masa dia tengah gigit..pasti dia rasa lemas dan akan buka mulut,so bolehla kita tarik nipple cepat2 keluar..lepas tu bagitau la bella,tak baik buat mummy mcm tu..so sweet..selamat mencuba..and enjoyed at india..

  27. 1. pinch the ear lightly whenever she bites, it will take time but after several times she will know that its not right to bite
    2. use a nipple shield for a few days until she stops biting

    While in Delhi, make sure to visit Janpath, its a heaven for shoppers. Also check their local designer boutique…very nice and cheap about RM500 less expensive than KL price..Ritu Kumar, Rajesh Pratap and a lot more. Also go to Imperial Hotel, its gorgeous, food is halal. India air is dry and dusty…your hubby should know better. Enjoy…I miss India…

  28. assalamualaikum doctor harlina!

    doctor dengan family datang india ? PLEASE PLEASE PLEASE datang la kat Melaka Manipal Medical College (MMMC), Manipal Campus! sebelah je dengan KMC tu. please doctor, hehehe. im one of the MMMC student here. kami ingatkan doctor dah sampai india last week. ramai sangat yang frustrated ! since doctor dah nak sampai manipal, apa kata singgah kat MMMC? dekat sangat. frust la kalau doctor tak datang :)

    love from manipal :)
    Madhiah

  29. salam.

    you are coming to KMC Manipal?
    OMG. I am studying in Manipal! :D

    haha~ hope to see you and your tiny happy family ;) and anyways, be prepared, India is adventurous :P

    salam dari manipal <3

  30. halina, my baby girl now 2 years 4 month still berdisiplin bila breast feeding…my great grandma bg tips…if die bite, letak die kjap…maksudnya jgn peluk die dlu..after a few second baru amik blk n bgtau mummy sakit syg bite mummy. Saya buat dlm byk kali jugak n samapi skang die tak prnah gigit lasong…BTW i’m your HO dlu, nih anaest MO yg sgt cool!- Ruzi Hamimi

  31. cara saya- picit hidung dia kuat2.xpayah risau pasal tak boleh brnafas sbb dia akan lepaskan mulut dia bila dia rasa tak boleh bernafas. cara ni sgt berkesan alhamdulillah. kadang2 dia mcm mintak izin jugak nak gigit sbb gatal gusi. tapi sy cakap byk kali kat dia, janganlah gigit, sakit. nanti kalau sakit dah tak boleh minum lagi..alhamdulillah dia faham dan xgigit lagi

  32. my baby boy sejak umur 3month dah gigit..siap tarik guna hujung gusi dia..dia gigit sambil tarikkkkkkkkk….mmg sakitttttttttttt..tapi. saya tak marah..just cakap lembut2..jgnla tarik..nanti sakitla ibu..sian kat ibu…dia akan terkebil2 tgk muka i biler i ckp camtu..mcm paham lak..selalu ckp camtu…skrg my baby dah 6month..okay dah..takde gigit2 lagi…

  33. halina..aku prnh try teknik tekap muke tu kt my 1st bby..3x je buat terus die xnk bf lg dh..ms tu die bru 10mth..frust tul aku..so for my 2nd bby ni aku buat lak teknik letak sekejap..n biar die nangis..ms die nangis tu ckpla dgn die klo gigit lg ibu xnk bg..n it works! aku buat sekali je..trus die xde gigit dh..tp setiap kali nk bf aku still akn ckp kt die jgn gigit..at d same time, still waiting.. tkut die gigit huhuhu..

  34. i ada 3 org bby, smua fully bf….gigit2 tu mmg wajib kena tp i ada satu cara selain lekapkan breast kt muka bby..cian bby kalau bt cmtu…Cuba….try….test…:-) cara ni pulak..Kalau bby mula nak gigit..,selitkan jari kelingking Dr kat mulut bby B..biar B gigit jari jer….bila terasa dia stop gigit,, baru masukkan semula..setiap kali B start gigit, selitkan jari..hehe..gusi tu yg gatal…masa 1st baby, i pernah sampai berdarah..menangis sambil susukan baby…hehh… cubalah dulu..teknik jari kelingking ni..nanti btau ok ke tak,ye? gd luck…

  35. kin dtg sini tak leh nak comment anything about motherhood sbb still single (maybe boleh buat reference in-the-future lah kot.). just suke dtg page ni nk tatap gamba bella.. comel btol! rase mcm nak gigit2 jer. hehe. say hi to bella yer~ =D

  36. mak saya bgthu,picit manja idung baby 2..nanti outomatik dia lepaskan gigitan 2..langkah terbaik selain memancungkan idung baby…^_^

  37. Salam Dr..
    perkara yg sama pn berlaku pd sy..
    ada org kata picit idung dia..bila dia tak bole nafas.. dia akan lepas.. tapi sy try.. tapi anak sy tak lepas..dia still gigit cuma dia renggangkan bibir dia utk nafas :(

    pastu sy try cara lain..sy picit pipi dia dua2 belah..tp jgn kuat2 la.. supaya dia akan automatically lepas gigitan tu.. selalunya jdi.. tp kdg2 dia merajuk..hehehehe

  38. saya pun pernah rasa kena gigit jugak..mmg menjerit sbb tak tahan sakit…
    sampai my hasben selalu suruh saya calm down on myself bila i dah start terjerit tu hahah :D

    i sempat ckp kat dia, u tak tau rasa sakitnye mmg la… cuba you yg menyusukan, bila kena gigit dgn kuat, then you know how it feels..haha ;D

    tp satu cara yg i nak buat baby lepaskan kegeraman dia yg suka sgt mengigit tu…dgn cara, geletek sikit ketiak nye… so, bila dia geli..dia akan lepaskan…
    i think it’s much better doing this technique rather than tekapkan our breast ke muka baby..lagi sian dia lemas…tul tak…

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s