Mommy Talks: Diapers

What’s your favourite disposable diapers mommies? I just wanna know your opinion. Nak beli byk2 brand utk Bella rasa rugi pulak..

Currently I’m using Huggies for her.. Tried Drypers but I think it’s a little plastic-y for her skin.. Well, she never complained anyway.. I jer yg rasa macam tuh :D Other brands, I tak tau.. I’m still using disposable diapers at night.. during daytime, I use cloth diapers.. Trying to do my bits to safe the world for my baby!! The cloth diapers are really nice.. it’s made of fleece.. sgt sgt lembut..

I just wanna share your experience with disposable diapers.. do reply mommies ;)

46 thoughts on “Mommy Talks: Diapers

  1. so far yang best huggies la. cutting dia memang suit well.dah 4 orang, semua guna huggies. harga ok (oh, i know, harga doesnt matter for you) dan memang tak kena ruam some more kering. yerp, dryper macam plastic lah sangat, pampers macam tak kemas lak cutting dia, kalau poo poo selalu terbocor. mami poko pun ok..tapi mak cik tak mampu..hehehehhee.

  2. hi harlina….
    For me, the best is mamy poko…. very suitable for night usage… no matter how much the baby pee pee in it, the inner surface still kering… other brand plak, anak dah 3, semua brand dari yg mahal, sampai lah yang murah… u name it, i tried… and none beats mamy poko so far… for huggies, dari dulu sampai skrg, i perasan semakin menipis la the product, dan absolutely, baby mudah bocor, and of course, bby jd tak selesa… for drypers pulak, the side tape tu, mudah sgt melukakan tepi peha bby laa… sian bby… especially bby dah mula lasak…. sampai berparut anak2 i disbbkan luka tu…. petpet and pureen terlalu nipis, not comfortable, fitting baby pon tak cantik. .. well… that is just my opinion…. u can give it a try… if u wanna know….. try mamy poko, u wont regret….

    lots of xoxo…. Kak Ratna Kuantan

  3. Mami poko better… Even pakai lama pun still tak kan ada rashes… I selalu beli mami poko during promo super jumbo.. Murah sikit dari normal price.

  4. mmg mami poko the best!but kami borong sakan bila sale!daily we prefer pet2.we have tried many times of huggies,even dry or comfort dry.last few mths kami ada borong 8bgks huggies comfort dry sbb nak percuma tent hehehe.but huggies bila penuh akan jd seketul kat bwh.so my 2 boys i bg pet2 n mamipoko.but kalu xde sale,i will buy anything except yg mcm plastik material.cloth diaper i bought few but penyakit malas susah la

  5. Saya guna huggies jgk sblm ni..then spupu cdgkn guna fitty sbb dia kata murah. So sy bli 1 pack (54 pcs) to give it a try. Bila kira2 balik xbrpe nk murah sgtla dgn huggies pun. Husband xsuka sbb dia pkai pelekat n xmcm huggies pakai velcro. We’ll switch back to huggies aftr finish this pckt :)

  6. Aza… fiiti yang mana satu?… kalau u guna fitti yang mahal sikit tu, kalau tak silap i ia pakai velcro… pnah guna…. fitting pon bby selesa…. but, since that type dah stop production,i rasa lah,…. sbb dah lama tak jumpa that type… thats y i switch to mamy poko….. ;-)

  7. hi…drypers mmg tak best, dah guna sebelum ni, selalu gak bocor. so far guna petpet rasa macam ok.baby xde rashes, tak bocor..

  8. I use Huggies since dr anak I umur sehari smpai skrg setahun 7 bln. Memang tak pernah ada rashes n cutting dia pun kemas. siang pakai yg Huggies Dry, mlm pakai Huggies Ultra/Dry Comfort sbb tahan more than 12 hours. then anak i dh start makin active, sblm dia pandai merangkak lg I dh tukar huggies pants. Siang pakai Dry Pants, malam Huggies Pants long lasting dryness.

    Dulu masa newborn ada try jgk Mamy Poko tp cutting dia terlalu besar utk baby i though it was for newborn size. then xpakai dh since dh sesuai dgn Huggies. and as for Mamy Poko pants, bila kencing byk, bahagian bawahnya jadi mcm jatuh n ‘lanjut’ ke bawah (yg ni i tgk nephew i la pakai). So still vote for Huggies until now :)

  9. alamak… tak sangka miss vagg kita yg vogue ni pon ada kt sini gak ekk??…. anyway…. i setuju sgt2 pasal Drypers pants tu….. same experience i had… pasal mamy poko, bby i tak lah plak mcm tu…. hehehheee….. slalunya kalau gitu, ur nephew dah lama tak salin diapers kut??.;-) but still, macam mana ‘lanjut’ pon mamy poko tu, diapers tu tak bocor kan?… hehehehee…;-)

  10. Ratna,its fitti basic. Im a 1st time mommy n xtau sgt lg psl diapers ni. My baby juwita had no problem with both brands tp sy tgk fitti pnye kapasiti xbrpe besar bbanding huggies.
    Dr halina, this may be a bit off topic, but can u open up a discussion on baby blues coz currently i think im having one. I juz want to know how other mommies experience this n is it normal to feel down n cry by yourself or is it just me?

  11. Assalam..Dr..sy org biasa2 saje..hehe..klu bleh budget,sy budget..so far anak2 sy,xde masalah ngan mana2 jenama diapers..jenama yg ok dan sy pernah try, mami poko,Huggies&Drypers..tp mami poko tu mahal sgt..hehe..Huggies pun blh tahan mahal gak..sy selalu pakaikan waktu malam je,better absorption dan fits well..tp siang sy pakaikan drypers atau budget diapers Tesco je..hehe.sbb weekdays sy full-time homemaker,so sy ada masa nk tgk diapers mereka..suami sorang je keje kenala berjimat..kan!!haha..:)

  12. Thank you all for your replies.. Well, for a first time mommy, I’m sure this is very informative. You should see my face the first time I went to diapers department!! Hahahha.. lawak ok.. nak baca / compare sumer diapers yg ada.. masyaAllah.. pening!

    To Aza, noted! Will do InsyaAllah..

    • try gak pet2..ok..kemas..n tak mudah bocor…walaupun dh 7jam baby tak tukar ..hehehehehehehe..mommynya lupa nak tukar..n paling best..setakat ni my baby boy tak pernah kena ruam..walaupun 7jam tak tukar2..hehehehehehehehe..used pet2 since my baby born…

  13. sy biasa gn mamy poko n drypers…mamy poko hny gn klu kt umah jer.ms dier d nursery pakai drypers.mamy poko mmg besh.coz klu gn mlm mmg x bocor….

  14. Hi all, I bg ank pakai petpet..sblm tu pakai drypers,tp jd ruam..mmg xboleh tahan tgknya..dgn pelekat yg xselesa,kalau petpet lebih kering n velcro tape,selamatkan skin baby,..sy pn x brapa pndai pilih bby diapers..mklumlah 1st bby jgk..tp slps tya pndapat kwn2 yg lain,sorg kwn sggest utk gna Cloth Diapers..sy cuba,alhamdulillah..bby selamat dr ruam lampin..lembut pd skin baby..selesa..yg pnting kena rajin skit la..sekarang bila nk travel n wktu sjuk je pkai pampers,ms lain pakai CD..suka kmpul CD, colorful.. :)

  15. Hi all, for me i like huggies very2 much. i just use dry comfort. waktu pantang i use ultra for my babies.. alhamdulillah ok, jarang bocor n tadak rashes or luka2.. bile sale kat tesco mmg murah gile n i angkut byk gile.. penuh trolley.. pernah try mami poko.. expensive and bile my baby pakai.. bocoq laa!! pernah try pampers.. 3 jam je pakai dah penuh.. bocoq jugak.. tapi macam ratna ckp.. i perasan la yang huggies dah makin nipis tapi still ok for me sbb tak bocoq.. itu point penting jugak.. :) anyway tgk budget jugak kan.. setiap baby berbeza.. tapi kalau tanak rashes, i have tried this and my babies semua free from rashes.. put olive oil kat punggung.. insya-Allah no rashes.. some more natural product n no chemical..

  16. Dr Halina..mamy poko is the best! tk bocor..since my gurl very active.i’m using Mamy Poko Easy Fit Pants..senang & pantas! :)

  17. Halina ~ yup MamyPoko is the best, anak akak yg besar dulu heavy-wetter..pakailah brand apa sekalipun..ultra ke whatever… still bocor but MamyPoko does the wonder! Anak 2nd plak very sensitive skin…try mcm2 brand tp kalalh kulit pinggang..ruam! so mmg pakai MamyPoko sampai dia passed toilet training with flying colour (chewwah)… tp yg no. 3 nie… pakai PetPet… PetPet is great… better than Huggies dah…harga pun murah :-)

    ~Kak Eycha~

  18. for me the best is mamy poko… tak kirala harga dia, tapi utk anak tersyg kite korbankan sikit. rasenye bg u xde hal lah pasal harga.. i pernah try huggies, konon nak ekonomic la kan… tapi my baby kena rashes plak.. so. org2 ckp yg colour purple, i try jugak, hmm hampeh! sama gak. try pampers, erm.. sekejap je ok, pastu my baby tak tahan.. n then try pet-pet. hasil nye tetap sama n i amik keputusan kekal bersama mamy poko…

  19. hi halina…i like petpet compare to drypers. Drypers mudah bocor but i havent try mamy poko coz expensive. So far petpet tahan lama and very good especially at night. During the day i use less expensive one example hey baby. This is because my baby always poo during the day.

  20. dr…i think huggies is the best…but sebenarnya ikut atas jenis kulit beby kita…mcm sy first guna mamy poko pastu guna huggies smpai sekarang…pernah gak gatal2 nk tukar brand lain drypers, petpet n fitty tapi maybe x sesuai ngan kulit dan ada yg mudah bocor…pernah jugak sy try mamy poko semula tapi beby sy naik merah2 mungkin sbb cutting mamypoko besar ckit, so sekarang sy still guna huggies dan huggies ultra utk beby sy…

  21. dr..i pilih mamy poko dry n huggies ultra..its so good n comfort for our babies…i think u should try. in a morning pet-pet is my choice but then at night mamy poko dry or huggies ultra is a first choice…my son 11month tidur mlm seawal at 9 pm untill 6.30am or 7 am everyday..long night sleep…(xbgun da tgh mlm/pagi nk tukar diapers)…selesa, kurang rasa basah..

  22. I suggest u guna mamypoko for nite usage. My kids sumer i pakaikan mamypoko kalo malam n mmg xbocor. skrg ni i pakaikan petpet kalo siang for me ok jgk. Tp i xpernah try cloth diapers, senang ek guna. Will try on my baby, he also about the same age as bella. blh save sikit on diapers hihi.

    • cloth diapers are good suraya. besides saving the environment, it is so soft to your baby’s skin coz it’s made of fleece. cuma issue nyer rajin ke tidak nak basuh sindri jer lar ;)

  23. sy pn guna huggies….cutting die wt my twin slesa sgt…pkai jenama lain nnt kulit jd merah2 je even pkai mamypoko pn wt kulit jd merah2 gak…so far huggies t’baik…tp ape2 pn sume tu b’gantung gan keserasian kulit bayi tu gak lh…ad gak yg leh pkai jenama yg murah kn….

  24. 4 me myself,petpet is da best so far…my lil neva got rashes at all…n sgt susa untk boco even smpi 7hrs used…

  25. mamy poko!!! kalau terlupa nak tukar * i mean if ure travelling and susah nak tukar* pon still dry dalam dia..can last more than 6 hours..kalau pureen mcm hampeh je..nipis n bocor..petpet ok tp nipis..tak tahan lama,kna selalu tukar..huggies my baby dpt rash..dryper mmg plaster dia tak tahan..xleh intai poopoo.. ;) mamy poko!!!

  26. i prefer huggies for daytime and clothdiapers for nighttime.. Huggies walaupun mkin nipis tp still x bocor..plus cutting nya sgt sesuai dgn paha daughter sy yg agak besar gebu..dulu pernah try pet pet (ruam+merah) then drypers (bocor+kalu baby kencing time dukung,sure kita boleh rasa dia tgh kencing..nipisnye)..last2 guna clothdiaper..smua problem hilang..tp kena rajin terutama kalau jd ibu bkerjaya ni..cuma time hantar ke babysitter terpaksa guna.

  27. assalamu’alaikum mommy out there..my lil rayyan pun pakai mamy poko..tp anak i ni jenis kencing banyak..mcm2 dah pampers yg i tried from fitti until mamo poko..so far mamy poko mmg okey, tp i cukup xsuka mamy poko easy fit pants sb klu anak i kencing confirm bocor n sampai menitik..i pun xtau nak bg pakai pampers jenama apa lagi..since use this mamy poko disney, that is the best among the best..walau pun agak mahal tetapi berbaloi dr guna pampers yg mebe murah tp terpaksa tukar selalu..

  28. Hi all, can try whoopee…better compared to pet pet, buggies, dryers and other brand. But of course mammy pokonis still the best. Considering the price, whoopee is good.

  29. Hi..i pn nk menyibuk juga kt sini..anak dh setahun 5 bln..pki mamypoko extra soft fit pant saiz xl..mmg bgs.before ni pki huggies total protection pant saiz xl.mula2 ok je ms dia dlm 11 bln – 1 thn 3 bln xde bocor pun pki huggies tu tp masuk je umur 1 thn 4 bln dh start bocor..tu yg tukar mamypoko tu….ms kecik2 ank dh try pki mcm2 tp bg i babylove night tape & huggies total protection mmg berbaloi la…xdela semahal mamypoko.

What's your thoughts...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s